Prezident USA Barack Obama podepsal zákon, který vylučuje z federálního zákonodárství „urážlivé zmínky o menšinách“, mj. slova „východní“, „černoch“, „španělsky mluvící“ a mnoha jiná, jež se používala pro různé kategorie obyvatelstva USA, oznámila ABC News. Návrh zákona má texty zmodernizovat a zbavit je politicky nekorektních formulací z 1970. let, které se vyskytují v dokumentech Ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb USA.


„Ve federálním zákonodárství není místo pro pojem „východní", a tento ponižující a archaický termín se stane konečně minulostí", podotkl jeden z autorů návrhu zákona. Podobná slova se používala ke zdůraznění toho, že tyto skupiny lidí zůstanou navždy cizinci, a nebudou nikdy plnohodnotnými Američany, oznamuje ABC.

„Toto a jiná označení pocházejí z dob evropské kolonizace, kdy slova „východ" a „východní" se používala při popisu Asie nebo asijského obyvatelstva jako neplnohodnotného, exotického a zaostalého", podotkla ředitelka Centra pro výzkum imigrace univerzity Minnesoty Erica Leeová.

V únoru byl návrh zákona schválen Sněmovnou reprezentantů USA, a 10. května pro něj jednomyslně hlasoval Senát. Od okamžiku jeho podepsání prezidentem nabývá platnosti.