Vrcholní evropští vůdci tepou Billa a Hillary Clintonovy po promluvách do duše o oddanosti k demokracii u polské a maďarské vlády. Jedna z vůdčích osobností tvrdí, že by se po těchto poznámkách pan Clinton „měl nechat lékařsky vyšetřit“. Bill Clinton rozčílil spojence z NATO ve faux pas, o kterém se široce mlčí, když obvinil Polsko a Maďarsko z uvažování ve stylu „s demokracií je moc potíží“ a z touhy po „autoritářské diktatuře“.


A to i přes skutečnost, že v Polsku nedávno proběhly volby, v nichž byly smeteny politické strany establishmentu s daleko větší volební účastí, než měl pan Clinton při svém znovuzvolení v roce 1996.

Nově zvolená polská ministerská předsedkyně Beata Szydlo označila Clintonova slova jako „neospravedlnitelná a prostě neférová“ s dodatkem: „Při vší řádné úctě, aniž bych používala tvrdá slova (Clinton) přehání a měl by se nám omluvit.“

K poznámkám pana Clintona došlo tento týden během presidentské kampaně Hillary v New Jersey, kde tvrdil: „Oni to chtějí vést jako Putin. Jen mi dejte autoritářskou diktaturu a držte cizince mimo.“

„Nezdá se vám to povědomé?“ ptal se v narážce na očekávaného nominovaného kandidáta Republikánů Donalda Trumpa.

Ale při těchto pokusech využít zahraničních záležitostí proti panu Trumpovi pan Clinton rozhněval jednoho z nejdůležitějších členů NATO: Polsko a jednu z mála zemí v Evropě, která zahání migrační vlnu: Maďarsko.

„Když někdo řekne, že dnes v Polsku není žádná demokracie, tak to znamená, že potřebuje lékařské vyšetření,“ nadával šéf polské strany Zákona a spravedlnosti Jaroslaw Kaczynski.