Barack Obama pravděpodobně stihne vytvořit ještě jednu mezinárodní krizi před tím, než skončí jeho období na postu prezidenta USA, píší noviny New York Post. Jedná se o situaci okolo iráckého města Mosul, které bude, podle slov amerického prezidenta, do konce roku osvobozeno od ozbrojenců IS (organizace zakázaná v Rusku — red.). Autoři článku, bývalý speciální poradce CIA v otázkách zbraní hromadného ničení v Iráku Charles Duelfer a žurnalistka Judith Millerová, si myslí, že „osvobození Mosulu" nepovede k vojenskému vítězství, ale k „humanitární krizi a politické katastrofě".


Duelfer a Millerová vyjmenovávají pět příčin tohoto scénáře. Zaprvé, je to spojeno s rozměry města, které chtějí Washington a irácká armáda osvobodit, s připraveností teroristů odpovědět na jejich útok.

Mosul je podle počtu obyvatel druhé největší město Iráku, které je mnohem větší, než již osvobozené město Ramádí, které bylo bohužel ozbrojenci prakticky smeteno ze zemského povrchu, říkají autoři.

V případě, že bude provedena útočná operace na Mosul, obyvatele města, jež v něm jsou spolu s okupanty zablokovaní, zachvátí panika. IS měl dostatečně dlouhou dobu připravit se na to, aby držel měšťany jako rukojmí a zaminoval celé budovy.

„Osvobození může Mosul změnit na město duchů," uzavírají autoři k prvnímu bodu.

Zadruhé, sunnité, jež žijí ve městě, nechtějí, aby bylo osvobozeno iráckou armádou. „Mosulští sunnité ještě ke všemu nedůvěřují Bagdádu. Mnozí se bojí, že napůl nezávislé šíitské jednotky, které jsou částečně podporované Íránem a bývalým premiérem země Núrím Málikím, pro ně představují větší hrozbu v dlouhodobé perspektivě než IS," píšou autoři.