Poté, co loni v srpnu za jediný den vydělal přes 1 miliardu $ a po varování, že „trhy jsou nadhodnocené v 50% míře,“ ví Mark Spitznagel něco o managementu doprovodných rizik. … Tento věhlasný uplatňovatel rakouské ekonomické filosofie řekl FT:


„Trhy už nemají žádný vlastní záměr – ty prostě reflektují cokoliv, co od nich centrální plánovači chtějí,“ přičemž potvrzuje hledisko jeho partnera při managementu fondu Nassima Taleba, že „být chráněný před křehkostí finančního systému je spíše nezbytností, než jen možnou volbou.“

„Toto je největší monetární experiment v historii. Proč by tedy ten neměl vést k největšímu kolapsu? Moje strategie nevyžaduje, abych zjišťoval správnou pravděpodobnost tohoto scénáře. Logika mi diktuje, že je to nevyhnutelné.“

Ač jsou někteří peněžní manažeři kritičtí ke strategii, která „prodává strach,“ tak FT hlásí, že jsou tu jiní, kteří sdílí hlediska pana Spitznagela, že nadchází další odpočítávání.

Mezi těmi, kteří sdílí jeho světový názor, je i bývalý kandidát na presidenta USA senátor Rand Paul a jeho otec Ron Paul.

Starší Paul napsal úvod ke knize pana Spitznagela z roku 2013, Rozhraní ke kapitálu: „Mark mi byl jako jeden z vůdčích hlasů k ekonomické politice v této zemi klíčovým přítelem a spojence a jsem mu vděčný za jeho vždy připravené rady,“ řekl senátor Paul FT. Ale většina investorů se bude modlit, aby se mýlil.

Jeho společnost Universa začala v lednu 2007 a poté byla úspěšná během finanční krize, kdy údajně nabrala asi 100 procent. Tato firma teď schraňuje asi 6 miliard $ investorských peněz, podložených asi 200-300 miliony $ vlastního kapitálu (ta firma odmítla přesně říci, kolik kvůli problémům s regulací). Poplatky se vyplácí z nominální hodnoty pojištěné proti kalamitě místo z investovaného kapitálu.