18. května bude parlament Benátska hlasovat za uznání Krymu jako součásti Ruska, píše list Izvestija. Podle jeho informace bude příslušná rezoluce předložena k projednání parlamentu regionu Benátsko (Veneto) 18. května, hlasovat se o ní bude ještě týž den. A Benátsko se tak může stát prvním evropským regionem, který uzná Krym jako součást Ruska. Iniciátorem hlasování se stalo 25 členů parlamentu (celkem má benátský parlament 51 členů).


„Chtěl bych, aby se italská vláda nedopouštěla strategických omylů. A protiruské sankce jsou právě tím omylem, stejně jako neuznání očividného — Krymu jako součásti Ruska. Hospodářství našeho regionu na sobě pocítilo víc než jiní následky omezujících opatření. Za posledního půldruhého roku činily ztráty víc než jednu miliardu eur. A to pouze v regionu Benátsko", řekl listu Izvestija poslanec Stefano Valdegamberi.

Kromě toho budou poslanci hlasovat za zrušení protiruských sankcí.

Krym a Sevastopol se staly součástí Ruska na základě výsledků březnového referenda v roce 2014. Opětné spojení s Ruskem podpořilo 96,77 % obyvatel Krymu a 95,6 % Sevastopolců.