Bývalý člen vyšetřovací komise o útocích 11. září 2001 John Lehman oznámil zapojení vysokých činitelů Saúdské Arábie do teroristických útoků, uvedl britský deník The Guardian. Toto prohlášení bylo učiněno Lehmanem poté, co ostatní členové komise – bývalý guvernér New Jersey Thomas Kean a bývalý kongresman Lee Hamilton, označili Saúdskou Arábii „spojencem Spojených států v boji proti terorismu". Kean a Hamilton také řekli, že vztah k útokům z 11. září má pouze jeden saúdský činitel – bývalý zaměstnanec velvyslanectví království v Los Angeles Fahad al-Tumairi. To označil Lehman jen jako „sémantickou hru“.


Lehmann popřel tato tvrzení s tím, že ve skutečnost ve zprávě komise figuruje pět úředníků saúdské vlády, jako odpůrná síť Al-Káidy. „Nemohou být obžalováni, ale rozhodně do toho byli zapleteni. Existuje strašná spousta nepřímých důkazů,“ zdůraznil. Zároveň, Lehman řekl, že nevěří, že by někdo ze saúdské královské rodiny mohl být zapojen do událostí z 11. září, nebo podporoval teroristy.

Událost svědčí o rozporech mezi 10 členy komise ohledně zveřejnění utajených 28 stránek závěrečné zprávy, v níž se mj. uvádí, že z 19 únosců letadel bylo 15 Saúdů. Lehman dodal, že „naše zpráva by nikdy neměla být chápána jako vyvinění Saúdské Arábie."

Minulý měsíc se Obamova administrativa vyslovila pro zveřejnění oněch 28 utajených stránek zprávy komise, ale proti se postavil šéf CIA John Brennan, který tvrdil, že obsahovala nepřesný materiál, který by mohl vést k „nespravedlivým obviněním, že Saúdská Arábie byla zapojena do útoků 11. září 2001“.

    Zdroj: theguardian.com, pz.cz