Tyto surrealistické práce polského umělce stejně budí k zamyšlení, jako jsou krásné. Obrázek řekne vice než tisíc slov a umělec Igor Morski je expertem na vysílání silných zpráv prostřednictvím odsuzujících ilustrací. Jen se podívejte na jeho kontroverzní díla níže. Každé z nich poukazuje na nějaký ohavný aspekt naší společnosti, přičemž inspiruje ke vznášení otázek ohledně ‚norem‘, k nimž jsme byli vychováni, abychom si na ně zvykli.


Tento polský umělec a spoluvlastník Morski Studio Graficzne podle DeMilked absolvoval s vyznamenáním Fakultu vnitřní architektury a průmyslového designu na Státní vysoké škole krásných umění v Poznańi. Pracoval v 80. a 90. letech pro veřejné vysílání než se nakonec prosadil v kariéře tiskových ilustrací. V roce 1995 otevřel své první studio.

Morski byl během své práce pro magazín Wprost inspirován k vytříbení svého surrealistického stylu. Říká:

„Musím přiznat, že tím lze udělat silný dojem, protože lidé nejsou tak obeznámení s Photoshopem a mnohé ilustrace byly pojaty doslova, jako kdyby ukazovaly ilustrace něčeho skutečně pravdivého. To platí zvláště pro fotomontáže s politiky. Skutečnost, že od té doby jsem pracoval s fotografickými materiály, způsobila, že to v mých pracích pak vypadalo realisticky. Pouhý fakt, že jsem všechno zobrazil vzhůru nohami, u mě vyvolával dojem realismu.“

Prolistujte si provokující ilustrace níže: