Německý televizní moderátor Jan Böhmermann, který se obviňuje z urážky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, poprvé komentoval vzniklou situaci. Ve svém prohlášení ostře kritizoval pozici kancléřky SRN Angely Merkelové. Jeho slova uvádí německý časopis Die Zeit. „Kancléřka nesmí projevit slabost, když jde o svobodu názorů. Místo toho však mě nakrájela na kousky a podala nervově nemocnému despotovi k čaji, a tím ze mne udělala německého Aj Wej-weje (čínský umělec — red. pozn.)", prohlásil.


Skandál kolem Böhmermanna vypukl 31. března, kdy ve vysílání satirického pořadu Neo Magazin Royale na televizním kanálu ZDF recitoval báseň na adresu Erdagana, v němž byly tureckému předákovi připisovány sexuální perverze, a také zločiny proti národním menšinám a politické opozici.

Turecká vláda ihned zaslala Berlínu nótu s požadavkem trestní stíhání Böhmermanna, protože prý Erdogana urazil. Sám turecký prezident se obrátil se soukromou žalobou na prokuraturu města Mohuče v SRN.

Kancléřka Německa Angela Merkelová prohlásila, že vláda sankciuje vyšetřování tohoto incidentu. Později však uznala, že se dopustila „chyby", kdy si vybírala výrazy v diskusi o situaci kolem novináře. Rozhodnutí kancléřky vyvolalo pobouření jak ve společnosti, tak i mezi německými politiky.