Ruští vojenští piloti neprovokují k incidentům, ale jen „posílají signál“ o své přítomnosti americkým vojákům, myslí si hlava štábu námořních sil USA, admirál John Richardson. „Nemyslím si, že se Rusové snaží vyprovokovat incident. Myslím si, že se snaží dávat signál. Myslím, že jedno je úplně jasné: chtějí nám dát vědět, že nás tam vidí, v Baltském moři," řekl Richardson, jehož cituje agentura Associated Press.


Současně vyjádřil naději na to, že „ustanou podobné činnosti". Podle jeho slov můžou mít manévry ruských letadel za následek „taktické nedorozumění", které může skončit incidentem. Při tom, podle jeho slov, USA směřují ke klidným vzájemným vztahům vojáků. „My chceme jistou normalizaci," řekl admirál.

Američtí vojáci si během posledních týdnů několikrát stěžovali na činnosti ruských pilotů v blízkosti amerických lodí a letadel v mezinárodních vodách Baltského moře. Konkrétně představitel Pentagonu 29. dubna řekl, že americké letadlo RC-135 bylo zachyceno ruskými Su-27 nad Baltským mořem „nebezpečným a neprofesionálním způsobem". Američtí vojáci informovali, že Su-27 udělal nad americkým letadlem výkrut — figuru vyšší pilotáže. Oficiální představitel Ministerstva obrany Ruska generál-major Igor Konašenkov řekl, že všechny lety ruských letadel probíhají podle mezinárodních pravidel využívání vzdušného prostoru.

Konašenkov také dodal, že „výzvědné letadlo RC-135 se všeljak pokouší dostat se k ruské hranici s vypnutým transpondérem. Proto hlídkující síly protivzdušné obrany musejí startovat do vzduchu naši stíhačku, aby vizuálně identifikovaly typ letadla a jeho palubní číslo".

Podle slov Konašenkova, „daný problém amerických leteckých sil má dvě řešení: buďto nelétat v blízkosti ruských hranic, nebo zapínat transpondér pro automatickou identifikaci našimi radiolokačními prostředky objektivní kontroly".