Podle rozhodnutí, které přijal Nejvyšší soud USA, budou moci americké soudy dávat vyšetřovacím orgánům sankce na přístup k jakýmkoli počítačům včetně těch, které se nacházejí v zahraničí. Nejvyšší soud USA schválil opravy zákonodárství, podle nichž budou moci americké soudy dávat vyšetřovacím orgánům sankce na přístup k jakýmkoli počítačům včetně těch, které se nacházejí v zahraničí, píše Reuters.


Podle dosud platného pořádku mohou soudcové dávat sankce jen na přístup k počítačům, které se nacházejí v jejich jurisdikci.

Předseda Nejvyššího soudu John Roberts už zaslal toto rozhodnutí Kongresu, který má do 1. prosince učinit patřičné opravy zákonodárství. Nebudou-li však federální zákony do té doby opraveny, nabude rozhodnutí Nejvyššího soudu platnosti automaticky.

Na opravách trestního zákonodárství trvalo od roku 2013 Ministerstvo spravedlnosti, které je charakterizovalo jako „menší změny". Organizace ochránců lidských práv a korporace Google však vystoupily proti tomuto návrhu, podotýká agentura. Podle jejich názoru teď bude moci FBI provádět hromadné útoky hackerů na počítačové sítě.