Poslanci Národního shromáždění (dolní sněmovna parlamentu) Francie schválili ve čtvrtek většinou hlasů rezoluci navrženou opozici, která vyzývá vládu, aby se vyslovila proti prodloužení evropských sankcí proti Ruské federaci, informuje zpravodaj RIA Novosti. Podle slov poslance, zastupujícího největší opoziční stranu Republikáni a bývalého ministra Thierry Marianiho, který byl jedním z iniciátorů parlamentní diskuse, musí být tyto sankce zrušeny, protože nepřinášejí samotné Francii nic, kromě škod, a staly se „těžkým břemenem" pro francouzské zemědělství.


Hlasování se zúčastnilo 98 poslanců dolní sněmovny, rezoluci podpořilo 55 při nezbytných 50.

Řada zemí Evropské unie se na summitu v červnu chystá vyslovit pro zrušení protiruských sankcí, řekl pro RIA Novosti diplomatický zdroj v Řecku.

Zdroj agentury vysvětlil, že mnohé evropské země spojovaly zrušení protiruských sankcí s plněním minských dohod. Ovšem politici postupně začínají chápat, že plnit dohody musí i Kyjev, proto tlak na ukrajinskou vládu „existuje a musí se zesilovat".

Itálie řekla, že v červnu neproběhne automatické prodloužení sankcí proti Rusku, o otázce se bude jednat. Pro zrušení sankcí se vyjádřila Itálie, Francie, Německo, Rakousko. Existuje ale i druhá strana — USA, kde se budou brzy konat prezidentské volby. (Prezident Barack) Obama odchází, bude jiný prezident. Ovšem provést to (zrušit sankce) je třeba nyní, není třeba čekat na příštího prezidenta USA," řekl zdroj, poznamenal, že „atmosféra v Evropě se mění".

Přitom na otázku, využije li Řecko právo veta v případě rozhodnutí většiny členů EU prodloužit sankce, zdroj řekl: „Veto nebude. Řecko se bude snažit konat jinak."

Jako příklad diplomatické práce zdroj RIA Novosti zmínil činnosti Atén během jednání o otázce připojení bývalé jugoslávské republiky Makedonie k plánu činností na získání členstva v NATO.

„Z technického hlediska Řecko tehdy v Bukurešti nevyužilo právo veta. My jsme se ale snažili vytvořit takovou atmosféru na summitu, že otázka byla stažena," řekl diplomat.

Podle jeho slov je Řecko připraveno konat podobně i nyní. „My čekáme, jaké klima, jaký duch bude na summitu, jak vystoupí jiné země," zdůraznil zdroj agentury.