Turecký konzulát v Nizozemí nabádá Turky, aby ohlašovali jakékoliv urážky, které o tureckém presidentovi zaslechnou. Turecká vláda v současnosti podnítila debatu o svobodě slova v Německu. Německý komik Jan Böhhmermann zesměšnil tureckého presidenta Tayyipa Erdogna při vysílání svého programu na ZDF Neo Magazin Royale. Bohmermann se v básni strefoval do Erdogna kvůli jeho historii porušování lidských práv a pokoušel se úmyslně být tak urážlivý, jak to jen šlo, když říkal, že turecký president „klátí kozy a utlačuje menšiny, kope do Kurdů a bije do křesťanů a dívá se na dětskou pornografii.“


Reakce z Ankary byla extrémně rozhněvaná a Turecko Německo vyzvalo, aby komika stíhalo podle starého německého zákona, který německým občanům zakazuje urážet hlavy států cizích zemí.

Světový tisk silně kritizoval německou kancléřku Angelu Merkel a její vlastní občané také, když průzkumy ukazují převládající podporu pro zrušení těchto obvinění proti komikovi. Německý president Joachim Gauck se dokonce uchýlil k tvrzení, že tento zákon by se měl úplně odstranit.

Turecký konzulát v Rotterdamu přijal rozhodnutí Merkelové o tomto stíhání jako zelenou pro to, aby Turky v Nizozemí informoval, že i oni mohou ohlašovat jakékoliv urážky pronesené proti tureckému presidentovi, hlásí Spiegel Online. Tento konzulát rozeslal e-maily různým tureckým skupinám v zemi, aby jim řekl, že mají okamžitě hlásit cokoliv, o čem si myslí, že je na sociálních médiích urážlivé, přímo jim.

Reakce nizozemské vlády na tyto zprávy byla rozhněvaná. Ministerský předseda Mark Rutte řekl, že „není jasné, jaký záměr tímto přístupem turecká vláda sleduje,“ a dodal, že byl tímto krokem velice překvapen. Velvyslanec v Turecku v Ankaře rovněž řekl, že od turecké vlády zjistí více informací o tom, čeho snaží v Holandsku dosáhnout.

Konzulát sice odmítl bavit se s německými médii, ale údajně se snaží uklidnit nizozemskou vládu po tom pobouření nad takovýmito e-maily. Příslušným činitelům řekli, že e-maily přišly od zaměstnance, který „zvolil nešťastně slova,“ a že celá ta věc je ve skutečnosti jen nedorozumění.

V Turecku se cenzura objevuje velice obvykle proti žurnalistům, kteří jsou kritičtí k presidentovi a jeho režimu.

Dva turečtí žurnalisté mají být odsouzeni k doživotnímu trestu kvůli obviněním z terorismu a špionáže, protože ohlásili, že islamističtí rebelové dostávají zásilky zbraní a zásobování přímo z Turecka. I poté, co soud tyto dva žurnalisty osvobodil z těchto obvinění, tak k tomu byl Erdogan vzdorovitý a řekl: „Nejsem v pozici, že bych mohl s tímto rozhodnutím souhlasit. Říkám to velice jasně: ‚S tímto rozhodnutím nesouhlasím a nemám k němu žádný respekt.‘“

Zdroj: breitbart.com