Piloti se obávají o IT bezpečnost letadel. Hackeři mají podle nich snadný přístup k palubním počítačem. Kromě toho je bezpečnost letectví stále více ohrožována. Sdružení pilotů s názvem Cockpit se obává o bezpečnost palubních počítačů. Piloti se obávají zejména toho, že teroristé se zmocní letadla přes nedostatky v IT bezpečnosti, řekl mluvčí sdružení Markus Wahl ve středu pro německou tisk. Největší zranitelností bezpečnosti letadla je aktualizace softwaru, která se provádí pomocí kabelů. V tomto kroku jsou možné manipulace.


Zabránění potenciálního nebezpečí není ze strany výrobců letadel, jakož i ze strany národních a mezinárodních orgánů dostatečně splněno. Tyto strany většinou prostě předstírají, že se nic podobného nemůže stát, řekl Wahl. Konkrétně se jedná o výrobce letadel, kteří popírají jakékoliv problémy. Zejména v oblasti bezpečnosti počítačů je třeba postupovat obezřetně, varoval mluvčí svazu. Důležité je rozpoznat problém a povolat na jeho vyřešení všech odborníků. Bohužel, takový přístup k IT bezpečnosti letadel nemá žádný výrobce.

Navíc, kromě stále citlivější počítačové techniky se v letecké dopravě objevují další nová nebezpečí: rostoucí počet nekontrolovaných hobby dronů. V návaznosti na nedávnou kolizi dronu a letadla na londýnském letišti Heathrow odborníci volají po přísnějších pravidlech. Vzhledem k velkému počtu dronů, které jsou řízeny amatéry, bylo jen otázkou času, kdy dojde ke kolizi, řekl Steve Landells, bezpečnostní letecký expert z British Airways. Zvýšené povědomí o dronech a přísnější pravidla jsou nezbytná pro zajištění bezpečnosti na obloze.

Zdroj: hlavnespravy.sk