Výzkumníci od MIT objevili způsob maximalizace účinnosti solárních panelů v podstatě produkující až 20 násobek slunečního výkonu oproti tradičním plochým panelům se stejným povrchem. Konstrukcí vertikálních věží byli vědci schopni vytvořit 2 různé moduly, které jsou daleko efektivnější při sledování pohybů slunce a při adaptaci na měnící se sezóny. …

Na rozdíl od tradičních plochých panelů konstruovaných ke sběru energie, když je světlo na vrcholu, jsou ta různá rozpoložení schopna lépe sledovat slunce, i když je blíže k horizontu, v důsledku čehož sbírají více slunečního svitu a generují časově daleko konzistentnější energetický výkon.

Ani změny počasí a obměna sezón nezhorší tak moc výkon těchto 3D modulů, jelikož ty jsou stejně i přes nepříznivé podmínky schopny produkovat dvojnásobek energie plochých panelů.

Tento tým vycházel při konstrukci a analýze chování četných prototypů z počítačových modelů. První modely ukázaly, že složité tvary, jako krychle se všemi ploškami zaměřenými dovnitř by mohla nabídnout 10 až 15 procentní zvýšení výkonu v porovnání s obyčejnou krychlí. Výzkumníci se pustili do tohoto problému, ale takové složité struktury by šlo těžko udělat na 3D tiskárně.

Vědci zjistili, že další nejlepší možností by bylo vytvořit model zjednodušené krychle, stejně jako rafinované akordeonu podobné tvary, které mají tu výhodu, že je lze zplošťovat a rozkládat. Takováto konstrukce se ukázala být ze všech modulů nejvyšší a záměrem je ji používat na parkovištích jako nabíjecí stanice elektrických vozidel. Tyto struktury nejenže poskytují konzistentnější dodávky elektřiny, ale i jejich konstrukce umožní, aby se stavělo množství věží postavených pospolu, čímž se dosáhne daleko většího využití plochy, než představují jednoduché ploché panely.

Ač tyto moduly stojí více než ploché panely, vědci předpovídají, že značný nárůst energetického výkonu výrazně převáží nad cenovkou. Jak o tom diskutoval vedoucí vědec Jeffrey Grossman, je tím, co tento projekt umožnilo, dramatický propad nákladů na solární články v posledních letech.

„Ještě před 10 lety by takovýto nápad nebyl ekonomicky ospravedlnitelný, protože by ty moduly moc stály,“ řekl. „Teď jsou ale náklady na silikonové články jen zlomkem celkové ceny a v blízké budoucnosti bude ten trend poklesu ještě pokračovat.“

Ač musí tento tým ještě provést další výzkum, aby určil optimální umístění panelů k maximalizaci sběru slunečního svitu, je pokrok dosažený v této studii slibným krokem směrem k přechodu na obnovitelné energie.

Allegra Boverman

Zdroj:  trueactivist.com