Francie pohrozila zastavením dalších vyjednávání o nové dohodě o volném obchodu mezi EU a USA, pokud v nadcházejících měsících nedojde k významnému pokroku, řekl v úterý ministr obchodu Mattias Fekl. „Už v září jsem naznačil, že když nedojde k pokroku, měli bychom ta vyjednávání ukončit. Tato možnost je pořád ještě na stole,“ řekl Fekl na postranní konferenci o navrhovaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP).

Fekl mluvil týden před naplánovaným obnovením vyjednávání mezi Evropskou komisí a administrativou presidenta Baracka Obamy v New Yorku. S tím, jak nadchází americké presidentské volby, tak činitelé na obou stranách cítí, že před koncem Obamova funkčního období bude jednodušší urvat si nějakou dohodu.

„Jsme si vědomi, že některé země chtějí za každou cenu dosáhnout dohody v americkém časovém rámci,“ řekl Fekl. „To ale není francouzský přístup.“

Francie má svůj vlastní volební kalendář s jeho problémy, v němž se nyní rozbíhá kampaň k presidentským volbám během dubna až května 2017.

Podpora dohody TTIP, která je už teď u francouzské levice nesmírně nepopulární, zrovna tak jako u mocné zemědělské lobby této země, je pro socialistického presidenta Francois Hollanda či jeho jakéhokoliv vyzyvatele čím dál akrobatičtějším cvičením.

„Francie může vždycky říci ne,“ řekl Hollande minulý týden během dlouhého televizního interview, v němž se pokoušel napravit pár problémů, které srazily jeho míru souhlasu na rekordně nízkou výši.

„Když v tom nebude žádná reciprocita, když v tom nebude žádná transparentnost, když v tom bude ohrožení zemědělců, když nebudeme mít přístup k veřejným trhům, zatímco USA budou mít přístup ke všemu, co tu máme, tak to nebudu akceptovat.“

Obchodní komisařka Evropské unie Cecilia Malstrom minulý měsíc řekla, že je odhodlána do léta nějak většinu kapitol TTIP spíchnout, včetně urovnání hlavních rozporů s USA. Jak „zbaštit americké“ standardy veřejných soutěží pro vládní nákupy, jak vyřešit spory o investice a překlenout se přes četné geograficky odlišné předpisy různě po Evropě, které upravují potravinářské produkty od parmské šunky po kozo-ovčí sýr feta.

Zdroj: breitbart.com