Slavný vědec a popularizátor vědy Stephen William Hawking se přiznal, že by chtěl ještě jednou navštívit Rusko. Kromě toho se svěřil s tím, že na něj silně zapůsobilo, když se Sovětskému svazu podařilo předehnat USA v závodech ve vesmíru. Stephen Hawking se přiznal, že 12. dubna roku 1961, když Sovětský svaz poslal do vesmíru prvního člověka, na něj udělaly silný dojem úspěchy sovětské vědy.


„Velice silně na mě zapůsobilo, že Rusko předstihlo Ameriku v závodech ve vesmíru", prohlásil vědec v interview pro TASS.

Kromě toho řekl, že USA jsou teď nuceny spoléhat se na ruskou kosmonautiku v dopravě nákladů na mezinárodní vesmírnou stanici, a podle jeho názoru má právě taková spolupráce kosmických mocností budoucnost. Kromě toho Hawking oznámil, že podporuje projekt The Breakthrough Initiatives ruského podnikatele Jurije Milnera, jehož náplní je pátrání po mimozemském životě, i přes rozsáhlou kritiku, které je této projekt vystaven.

„Jsem stoupencem projektu The Breakthrough Initiatives pátrání po mimozemském životě, jehož autorem je Jurij Milner. Doufají, že na základě výzkumu údajů z radioteleskopů a šíření laserového záření se jim podaří najít příznaky intelektu a dokázat, že Země není jediným zdrojem života ve vesmíru. Takový objev může revolučním způsobem změnit naše představy o vesmíru", prohlásil vědec.

Kromě toho vyprávěl profesor o svých osobních zálibách a přiznal se, že jeho snem je let do vesmíru. Podle jeho názoru se i přes jeho invaliditu může naskytnout možnost uvidět Zem z oběžné dráhy díky projektu komerčních letů do vesmíru Virgin Galactic.