Nové bionické oční čočky, které jsou teď ve vývoji, lidem v jakémkoliv věku poskytnou zrak 3x 20/20. Tyto čočky zvané Okumetrické bionické čočky vyvinul Dr. Garth Webb, optometrik z Britské Columbie, který hledá způsob, jak optimalizovat zrak bez ohledu na zdraví či věk osoby. Pacienti s těmito pozoruhodnými čočkami získají perfektní zrak a skoncuje se s potřebou řidičských brýlí, progresivních a kontaktních čoček, a to všechno by se po transformaci průmyslu péče o oči mělo stát zašlou vzpomínkou, hlásí CBC.

Ještě lepší je skutečnost, že lidé, kterým se tyto čočky chirurgicky vloží, nikdy nedostanou oční zákal, protože tyto čočky nahradí ty přirozené oční, které jinak během času nevyhnutelně chátrají.

Webb říká, že každý, komu je nad 25, je nejlepší kandidát na tuto operaci, protože v této době se oči plně vyvinou.

„Takové vylepšení zraku svět ještě neviděl,“ říká. „Když jste sotva viděli, co je na hodinkách na 3 metry, tak když si vezmete Bionické čočky, na hodinky uvidíte z 10 metrů.“

Tyto čočky, které se budou dělat zakázkově pro jednotlivce, jsou složené jako zabalená tortilla v injekci s fyziologickým roztokem a každá se zasune do oka, kde se do 10 sekund rozbalí.

 

Rychlá a bezbolestná chirurgie

Dr. Garth Webb říká, že bionické čočky lidem umožní hledět do nekonečna a nahradí potřebu brýlí a kontaktních čoček. (Darryl Dyck/Canadian Press)

Webb říká, že příslušný chirurgický zákrok lze udělat za 8 minut a pacientův zrak je okamžitě napraven.

Na tomto projektu se pracuje už osm let, řekl Webb CBC, když to stálo 3 miliony $ nákladů na výzkum a vývoj spolu se získáním mezinárodních patentů a zajištěním biomedicínských výrobních kapacit v Delta B.C.

Jeho misi pohání „posedlost“ osvobodit sebe i ostatní od korektivních čoček už od 2. třídy, kdy mu předepsali brýle.

„Mými hrdiny byli v té době kovbojové, ale kovbojové přeci brýle nenosili,“ říká Webb.

Webbovo úsilí se v poslední době dostalo uznání, když ty čočky prezentoval 14 špičkovým oftamologům v San Diegu na shromáždění Americké společnosti pro chirurgii katarakt a refrakcí.

Chirurgové z celého světa byli mou „chytrou“ konstrukcí uchváceni, říká Webb.

„Myslím si, že toto zařízení nás přivede blíže ke svatému grálu perfektního vidění na jakoukoliv vzdálenost – dalekou, střední a blízkou,“ řekl Dr. Vincent DeLuise, oftamolog, který učí jak na Yale University, tak na Weill Cornel Medical College v New Yorku.

Zkoušky a schvalování

Po postoupení klinických zkoušek na zvířatech a na slepých lidských očích by ty Bionické čočky mohly být v Kanadě a jinde dostupné asi do dvou let, což závisí i na schvalovacích procesech v různých zemích, říká Webb.

Webb doufá, že jeho čočky skoncují s potřebou laserové oční chirurgie, což je úkon, který pořád ještě není tak účinný, jak by mohl být.

„Perfektní zrak by měl být lidským právem,“ říká.

Co si o těchto bionických čočkách myslíte vy? Podělte se o to v části komentářů níže!

Zdroj: ce.com