Zasáhne česká vláda proti internetu? „Svobodný Internet je ale v dnešní digitalizované době jedním ze stavebních kamenů demokratické společnosti a nesmíme si ho nechat vzít,“ říká v rozhovoru pro Sputnik Ivo Vašíček, místopředseda České pirátské strany. Nedávno se v Praze uskutečnila demonstrace na podporu svobodného Internetu. Jak proběhla? Opravdu je v Česku Internet v nebezpečí?


Demonstrace se přes nepřízeň počasí zúčastnilo přibližně 600 lidí. Průvod šel od Klárova k ministerstvu vnitra, kde předal politikům naši výzvu Tři kroky k obraně svobodného Internetu. Právě v této výzvě jsme shrnuli, proč je svobodný Internet v Česku v nebezpečí.

První hrozbou je návrh Andreje Babiše na změnu loterijního zákona, dle nějž by se blokovali loterijní weby bez licence k provozu byznysu v České republice, a tím pádem by poprvé v historii ČR vzniknul seznam zakázaných webů.

Dále kritizujeme návrhy na deanonymizaci Internetu, po které volá například Milan Chovanec, v rámci níž by každý musel Internetovou občanku pro přístup k Internetu nebo úmysly zakázat šifrování. Kromě toho nám vadí i princip kriminalizace odkazování, kvůli jehož uplatňování v Čechách jsme teď sami jako politická strana stíháni — konkrétně za provoz legálního webu s odkazy sledujuserialy.cz.

Ačkoliv zatím máme relativně svobodný Internet, snahy o jeho regulaci jsou však v ČR i ve světě trvalým jevem. Internet si žije vlastním životem a má lepší paměť než voliči, což mnoha lidem nehraje do karet. Svobodný Internet je ale v dnešní digitalizované době jedním ze stavebních kamenů demokratické společnosti a nesmíme si ho nechat vzít.

Ministr financí Andrej Babiš se dušuje, že blokovat Internet nechce. Chce jen vymýtit na Internetu nelegální hazard. Dá se podobným výrokům věřit?

Andrej Babiš se nejprve hájil počtem závislých gamblerů. Poté však prohlásil, že mu jde hlavně o to, aby firmy, co přes Internet podnikají, platili v Česku daně. Jenže Internetové služby přeci sídlí v zahraničí, Facebook třeba v Irsku, kdyby se rozhodl uplatnit podobný princip i v dalších odvětvích, musel by začít blokovat i sociální sítě.

Navíc, zkušenosti ze zahraničí nás poučují, že jakmile začne cenzurní mechanismus legálně fungovat, omezení přibývá.

[quote align="center" color="#999999"]