„To je fór. Nemohli bychom si přát více, než tohle. Jestli toho budou schopni, tak ať to udělají – ale když budeme mluvit z vojenského hlediska, tak to nebude snadné pro zemi, která se už teď potýká s porážkou v jiné válce, v Jemenu, kde se jí téměř po roce nepodařilo dosáhnout skutečného vítězství.“ Toto řekl o zprávách, že Saúdská Arábie připravuje pozemní vojska do Sýrie, jeden zdroj v Íránských ozbrojených silách.


Jestli na tyto stránky chodíte často, tak víte, proč Rijád (a Ankara) uvažují o možnosti pozemní operace. Snahy o svržení Bashara al-Assada a vlády alawitů šly docela dobře, až do září. Jistě ten konflikt se táhnul už pátý rok, ale Assadova armáda už byla v provazech a vypadalo to, že když nepřijde zázrak, tak vláda nejspíš padne.

Jak se ukázalo, Assadovi se opravdu zázraku shůry dostalo, avšak místo boží intervence to byly ruské nálety, které od 30. září začaly z Latakie. V rozporu s předpovědí Bílého domu, že Putin uvízne v „bažině“, Rusko s Hezbollahem opozici převálcovaly a chystají se znovu dobýt Aleppo, největší město této země a významný komerční uzel. Jestli k tomu dojde, bude po rebelii.

To by byla katastrofa pro sunnitské sponzory rebelů, neboť by to znamenalo, že Írán zachová šíitský oblouk a své zásobovací trasy pro Hezbollah. Teheránu by to rovněž poskytlo možnost holedbat se v té hořké ideologické válce s Rijádem. Prostě řečeno je to pro Saúdy atp. neakceptovatelné, a tak je čas povolat pozemní vojska.

To ale není Jemen, kde Íránci bojují prostřednictvím zástupců. Jestli začnou Saúdové v Sýrii střílet na IRGC nebo na Hezbollah, tak je spíše pravděpodobnější, než aby to bylo jinak, že tyto země vstoupí do války, a zrovna nějak takto bychom se mohli dočkat začátku III. světové války.

Nevěříte nám? Jen se zeptejte ruského premiéra Dimitrije Medveděva.

„Jestli arabské síly vstoupí do syrské války, tak by mohly zahájit novou světovou válku,“ varoval ve čtvrtek Medveděv. „Pozemní ofenzivy obvykle vedly k tomu, že války začaly být permanentní.“ Tady je, co ještě dalšího řekl Handelsblatt:

[quote align="center" color="#999999"]

„Američané a naši arabští partneři si musí pořádně rozmyslet: jestli opravdu chtějí permanentní válku?“

„Opravdu si myslí, že by v takové válce mohli velice rychle zvítězit? To je nemožné, zvláště v arabském světě. Tam každý bojuje s každým… všechno je tam daleko komplikovanější. Mohlo by to trvat roky nebo desetiletí.“

„Proč je to nezbytné? Všechny strany musí být dotlačeny k jednacímu stolu, místo aby se rozpoutávala nová světová válka.“ [/quote]

Ano, „všechny strany musí přijít k jednacímu stolu.“ Samozřejmě, že to se Medveděvovi lehko řekne. Konec konců, je daleko snadnější sednout si ke stolu, když už jste vyhráli a vyjednáváte z pozice síly.

[quote align="center" color="#999999"]