Díky ruské podpoře jsou vojska Bašára Asada blízko vítězství v Sýrii, píše v článku pro Huffington Post bývalý pracovník britské rozvědky MI6, odborník na Blízký Východ Alastair Crooke. Začátkem února uzavřela syrská armáda hlavní zásobovací kanály bojovníků na severu Aleppa, vedoucí z Turecka. Během dalších útoků brzy obklíčí vojska Asada teroristy v Aleppu. A jestliže syrská armáda se při postupu na sever spojí s Kurdy, tak téměř všechny síly Džabhát an-Nusrá a IS (obě skupiny jsou zakázány v Rusku) se ocitnou v kotli.


Na hranici s Tureckem zůstane jeden koridor, kontrolovaný IS. Mohou ho uzavřít syrští Kurdové, jejichž síly jsou rozloženy východně Eufratu. Ačkoliv Ankara prohlásila, že jim nedovolí přejít na západní břeh řeky, sami Kurdové vylučují takový vývoj událostí, píše Crooke.

Moskva dala také najevo, že se chystá uzavřít všechny kanály mezi Tureckem a Sýrií kontrolované teroristy. Ministerstvo obrany Ruska v těchto dnech oznámilo, že existují fakta svědčící o tom, že se Turecko chystá vtrhnout do Sýrie. Autor článku nevylučuje, že ze strany Moskvy to bylo upozornění na adresu Ankary. Ať je to jakkoliv, jestliže Turecko skutečně zahájí vojenské operace v Sýrii, v NATO ho podpoří pouze slovy, a Rusko bude mít nad ním převahu ve vzduchu, píše Crooke.

[quote align="center" color="#999999"]