Už jste slyšeli o úžasné himalájské soli a teď byste rádi věděli, čím to je, že je tak přínosná a lepší než klasická mořská nebo stolní sůl? Seznam výhod je hodně nabitý, a tak se stává himalájská sůl skvělou alternativou ke stolní soli a také novou vzrušující přísadou do vaší spíže. …

Dějiny

Jak skvělý přínos má himalájská sůl? Asi před 200 milióny roků na naší Zemi byla krystalizující mořská sůl pokrytá lávou. Vzhledem k tomu, že tato sůl byla následně pokryta sněhem a ledem po celá tisíciletí, byla chráněna před znečištěním a schována v nedotčeném prostředí.

Himalájské pohoří je umístěno napříč Asií a prochází Čínou, Nepálem, Myanmarem, Pákistánem, Bhútánem, Afghánistánem a Indií. Mnoho lidí věří, že tato růžová sůl je nejčistější solí, kterou lze nalézt na této planetě.

Minerály a energie

Himalájská sůl obsahuje 84 stopových prvků, které se nacházejí v lidském těle, to je samo o sobě velmi působivé. Některé z těchto prvků jsou:  chlorid sodný, sírán, vápník, draslík a hořčík.

Při konzumaci této soli přijímáte mnohem méně sodíku, než jaké najdete v klasické soli, protože je méně rafinovaná a jednotlivé granulky jsou větší. Díky své jedinečné buněčné struktuře v sobě ukládá vibrační energii. Minerály v této soli existují v koloidní podobě, což znamená, že jsou velmi malé pro naše buňky, ale lehce vstřebatelné.

Jaké přesně má výhody?

Zde jsou některé z výhod, které můžete očekávat při jejím využívání v kuchyni:

  • podporuje zdraví plic a funkci dýchání
  • podporuje stabilní pH rovnováhu uvnitř buněk
  • redukuje příznaky stárnutí
  • podporuje zdravý spánek
  • zvyšuje libido
  • zbraňuje svalovým křečím
  • zvyšuje hydrataci
  • posiluje kosti
  • snižuje krevní tlak
  • zlepšuje krevní oběh
  • detoxikuje tělo od těžkých kovů

Srovnání himalájské soli s dalšími typy

Mořská sůl

I když je lepší volbou než klasická kuchyňská sůl, stále je to ale zpracovaná sůl. Přiznejme si, naše oceány jsou více a více znečišťovány každým rokem. Vzhledem k tomu, v jakém prostředí se himalájská sůl nachází, je tedy nejčistější solí na světě.

Stolní sůl

Komerční klasická sůl je zbavena většiny minerálních látek s výjimkou sodíku a chloridu. Dále se zpracovává - bělí se, čistí se chemickými látkami a potom je zahřívána při extrémně vysokých teplotách. Jód, který se přidává do kuchyňské soli, je téměř vždy syntetický, a to je příliš těžké pro naše tělo, aby bylo schopné jej absorbovat. Poté se smíchá s protispékacími prostředky, což zabraňuje soli rozpustit se ve vodě a shlukovat se v zásobníku soli. Tyto látky bohužel ale také zabraňují našemu tělu, aby sůl zpracovávalo správně, což vede k jejímu hromadění v orgánech. To může vést ke zdravotním problémům. Studie ukázaly, že na každý gram kuchyňské soli, která je spotřebována, tělo potřebuje 20krát větší množství buněčné vody pro zpracování chloridu sodného.

Toto je také do značné míry důvod, proč má sůl tak špatnou pověst už po dobu několika let. Není nutně sůl jako taková tím, co je pro nás nezdravé, ale spíše ta klasická rafinovaná stolní sůl, která našemu zdraví spíše ubírá. A navíc - mnoho z nás ji konzumuje také ve zpracovaných potravinách, kam je ve většině případů přidávána. Tyto potraviny obsahují astronomické množství soli, bohužel navíc toho špatného typu. Pokud využijeme himalájskou sůl, můžeme jí s klidem posypat jídlo nebo ji využít při samotném vaření a nemusíme se bát o vysoký krevní tlak apod.

Kde se himalájská sůl používá?

Vaření a léčení: Vždy využijte předem namletou sůl.

Solné desky: Dodávají lepší chuť a minerály. Chlazené - použití pro plody, sushi, vegetariánská jídla nebo pro sýry jako dekorace. Zmrazené - do studených lahodných dezertů a sorbetů. Vyhřívaná - mohou být využiti pro rozehřátí třeba vegetariány, také na krevety, rybí filé, plátky hovězího masa a dokonce na ní můžete smažit vajíčka. Tyto solné desky vedou teplo velmi dobře.

Koupání: Užijte si detoxikační himalájské lázně. Dodají vám živiny, které budou stimulovat váš krevní oběh a zklidní bolesti svalů. Himalájská sůl obsahuje 80+ minerálů, které jsou šetrné k pokožce a vyživují ji. 

Čištění vzduchu: Můžete najít solné lampy.

Tuto himalájskou sůl jistě najdete ve vašem místním obchodě se zdravou výživou nebo online na internetu.

Zdroj: ce.com