Vyvinutý koncernem Almaz-Antej protivzdušný raketový systém S-500 Prometej může přijít do výzbroje ruské armády v roce 2020, píše časopis The National Interest. (Foto: Youtube)

 „Podle plánu se letos končí výroba zkušebních vzorků a začínají předběžné zkoušky, do roku 2020 má systém absolvovat státní zkoušky a pak přijde do výzbroje", sdělil člen expertní rady Vojensko-průmyslové komise RF Viktor Murachovskij v éteru Ruské zpravodajské služby.

Očekávají, že S-500 předčí kapacitou protivzdušný systém S-400, který ruské VKS nasadily v syrské kampani, podotýká NI. Systém dokáže odhalit a současně zasáhnout na deset nadzvukových balistických raket a rovněž zlikvidovat operativně-taktické rakety. Navíc je S-500 potenciálně schopen zachytit rakety v bližním kosmu.

Systém S-500 se spolu s předchůdci S-300 a S-400 má stát součástí integrovaného systému protiraketové obrany Ruska, dodává časopis.

„Jak poznamenal jeden z přestavitelů amerického průmyslu, ruskému vojensko-průmyslovému odvětví, které bylo velmi poškozené rozpadem SSSR, se nepochopitelným způsobem podařilo pokračovat ve vývoji moderních systémů PRO a vyhnout se degradaci. Tyto zbraně jsou skutečně silné a mnozí američtí vojenští úředníci začali mít obavy ohledně problémů, jež by způsobilo jejich neviditelným stíhačkám F-22 a F-35 setkání s S-500", uzavírá The National Interest.