Kompilát obrazového zpravodajství z nejrůznějších míst v Evropě, postižených vpádem tzv. uprchlíků, má výrazné rysy (zejména pokud jde o připojený komentář a zvukový doprovod) charakteristické rysy tendenční politické agitace. Přesto mu ale nelze upřít vysokou vypovídací hodnotu. Při pohledu na masy lidí valících se po silnicích, otevřené krajině, demonstrujících na náměstích a v ulicích měst, pokřikujících před ubytovnami a shlukujícími se na jakémkoli volném prostranství si každý divák této podivuhodné podívané uvědomí, jak pokrytečtí byli ti evropští politici, kteří se zpočátku, už před více než rokem, odmítali zabývat tím, co svou účastí na ozbrojených konfliktech v různých zemích, a také na „slavném“ arabskému jaru, způsobili.


Píše k videu které koluje na sociálních sítích, renomovaný politolog Zdeněk Zbořil.

Kolik se vlastně odehrálo „summitů“ na evropské úrovni, v Evropské komisi a radách EU, v Evropském parlamentu a na bilaterální úrovni. Kolik jsme slyšeli „medových slov“ a hrubých urážek, či dokonce pohrůžek těm, kteří chtěli, aby evropští mocní nezavírali oči před něčím, co EU dosud zažívala jen v souvislosti s balkánskou krizí a s postupným vylidňováním post-komunistické východní Evropy.

Toto obrazové zpravodajství je brutální, ale potvrzuje to, co bylo už řečeno maďarským prezidentem, slovenským předsedou vlády a prezidentem ČR, za což se jim dostalo nejrůznějšího odsouzení.

[quote align="center" color="#999999"]