Turecký veřejný žalobce pro uvězněného šéfredaktora Cumhuriyet požaduje za jeho protivládní reportáže trest doživotí. Vypadá to, že i EU je z toho šokovaná. Angela Merkel bude platit Turecku miliardy, aby za ně uprchlíky podrželo mimo Evropu. Turecký veřejný žalobce chce pro dva prominentní žurnalisty z novin kritických k vládě „Cumhuriyet“ doživotní vězení za údajnou agitaci proti vládě a za podporu teroristických organizací. Obvinění istanbulské kanceláře prokurátora odpovědné za teroristické zločiny viní žurnalisty Can Dündara a Ergen Güla ze špionáže a z pokusu o puč proti vládě, ohlásila ve středu tisková agentura Dogan.


V listopadu spustilo zatčení těchto dvou žurnalistů v Turecku i v jiných zemích pobouření. Dündar je šéfredaktorem protivládních novin „Cumhuriyet“ a Gül je šéfem jejich hlavní kanceláře v Ankaře. Oba žurnalisté, kteří jsou ve vazbě a čekají na proces, údajně reportážemi o dodávkách zbraní od turecké tajné služby pro teroristické milice IS v Sýrii odhalili státní tajemství.

Dündar s Gülem dále v roce 2013 podporovali vynořující se dohady o korupci vlády, a tím tudíž pomáhali pokusům o puč, zdůvodnil prokurátor. Recep Tayyip Erdogan považoval tyto domněnky o korupci za součást protivládní konspirace hnutí islamistického kazatele Fethullaha Gülena, který je arci-rivalem této hlavy státu.

Erdogan Dündarovi veřejně vyhrožoval, že za své reportáže zaplatí „vysokou cenu“, a osobně na tohoto žurnalistu podal trestní oznámení. Novinové články těchto dvou obviněných jsou použity ve 473 stránkovém obvinění jako důkaz, hlásily provládní noviny „Sabah“. Erdogan a šéf tureckého zpravodajství Hakan Fidan jsou tudíž jmenováni jako odpůrci.

[quote align="center" color="#999999"]