Kdybychom řekli, že Zimbabwe nemělo moc štěstí při experimentech se svým monetárním systémem, tak bychom to zlehčovali. Po svých katastrofických dobrodružstvích s hyperinflací denominovalo vlastní měnu… … Zimbabwe se rozhodlo zcela opustit svou rezervní měnu a přejít na dolar.


Jak jsme referovali v létě, Centrální banka Zimbabwe zcela „domonetizovala“ starý Zimbabwský dolar, který byl jako legální prostředek směny nahrazen poté, co používání této měny bylo v roce 2009 zrušeno po vzepětí inflace na 500 miliard procent. Aby to banka udělala, tak měnila až 175 biliard Zimbabwských dolarů za 5 US $, uvedla centrální banka této země.

Což nás, jak jsme se tehdy přiznali, ze třech důvodů překvapilo.

Zaprvé, jak jsme uvedli v roce 2011, je ohromujícím příkladem ironie, že Zimbawský kultovní centrální bankéř Gideon Gono dal jasně na srozuměnou, že si přeje vyhnout se další epizodě transplantace měny přes hyperinflaci díky svému protějšku v budově Marriner Eccles a „varoval, že rozbíhající se ekonomické zotavení Zimbabwe je vydáno na milost dolaru Spojených států, který je pod tlakem dluhové krize Eurozóny.“ Ano, Zimbabwe třísklo do US dolaru.

[quote align="center" color="#999999"]

Gono řekl, že Zimbabwe by mělo usilovat jako o svou hlavní měnu o Čínský yuan, zatímco se usilovně snažilo obnovit svou vlastní měnu, kterou opustilo v roce 2009 po dramatické ztrátě její hodnoty. Bylo zábavné, že řekl, že „s pokračujícím posilováním čínského yuanu US dolar rychle ustupuje jako světová rezervní měna a dluhová krize Eurozóny situaci ještě zhoršila.“ A pak konečný políček do tváře všemu, co je americké: „Jako země máme pořád příležitost vyhnout se tomu, abychom byli nachytáni v nedbalkách tím, že přijmeme Čínský yuan jako součást své konsolidační politiky země s upřenými zraky na Východ.“[/quote]

Zadruhé, jak bylo dále počátkem roku 2015 ohlášeno, se Čína rozhodla za diplomatické námluvy Zimbabwe odvděčit zvláštním zájmem v této jihoafrické zemi sousedící s Jihoafrickou republikou bohatou na zlato a diamanty. A udělala to oznámením plánů na zřízení moderní high-tech vojenské základny na bohatých diamantových polích v zimbabwském Marange.

[quote align="center" color="#999999"]

Zprávy o této dohodě o zřízení prvního čínského vojenského letiště v Africe přišly uprostřed zvyšující se bilaterální spolupráce mezi Zimbabwe a Čínou – zvláště v hornictví, zemědělství a v preferenčním obchodování. Čína je jedinou zemí vyňatou ze zákona o zdomácňování, který nutí zahraniční investory, aby se vzdali 51% svých akcií ve prospěch pečlivě vybraných domácích Zimbabwanů.

Čína by tím v budoucnu mohla vstoupit do postavení vhodného pro „diplomacii dělových člunů“, když by jí její vojenská přítomnost dávala zvýhodněnou vyjednávací pozici i proti supervelmocem jako US. Zároveň by si tím zabezpečovala významné ekonomické zájmy v Zimbabwe a ve zbytku Afriky.

Třetí a nejdůležitější důvod je ten, že podle uniklého důvěrného dokumentu Centrální zpravodajské organizace to vypadá, že Čína sehrála ústřední roli při udržení presidenta Roberta Mugabeho v posledních volbách v této zemi, když se ukazuje, že vysocí vojenští důstojníci úzce spolupracovali na volební strategii s místní armádou, přičemž Peking financoval vládní stranu Zanu (PF).

Nový čínský velvyslanec v Zimbabwe Lin Lin nedávno řekl, že obchod mezi těmito dvěma zeměmi v uplynulém roce překročil hranici 1 miliardy $. Avšak Zimbabwe je i tak jen 26. na seznamu 58 největších afrických obchodních partnerů Číny.

Tato asijská země už od nezávislosti dodávala Zimbabwe vojenskou techniku včetně tryskáčů MIG, tanků, obrněných vozidel a pušek. Jinými slovy, zatímco se nikdo nedíval, Čína si prostě zabrala většinu země, aniž by prolila jedinou kapku krve. [/quote]

A pak jsme si v pondělí ulevili od všeho svého zmatku, když Zimbabwe oznámilo, že tato malá, ekonomicky zpustošená země oficiálně učiní z Čínského yuanu svůj legální prostředek směny, jelikož usiluje o zvýšené obchodování s Pekingem. Výměnou za to, že se nestává jen vojenskou kolonií, nýbrž i finanční kolonií Číny, jí Peking umázne 40 milionů $ dluhu.

Čínu potěšilo, že jí to stálo jen 40 milionů $ odepsaného dluhu, aby za ně získala svou první oficiální africkou kolonii.

[quote align="center" color="#999999"]

Čína říká, že zimbabwské přijetí yuanu jako zákonného platidla této zemi umožní sociální a ekonomický rozvoj a posílení čínsko-zimbabwských vztahů — CCTVNEWS (@cctvnews) December 23, 2015[/quote]

„Číňané říkají, že zruší náš dluh, který je letos splatný a pracujeme na procesu finalizace dluhových instrumentů a výpočtů dluhů,“ uvedl v prohlášení ministr Patrick Chinamasa citovaný AP.

[quote align="center" color="#999999"]

Chinamasa rovněž oznámil, že Zimbabwe učiní z čínského yuanu legální prostředek směny, aby tak zvýšilo obchody s Pekingem. Když před tím už začali používat řadu cizích měn včetně US dolaru a jihoafrického randu.

Yuan byl pak přidán do koše zahraničních měn, ten ale tehdy ještě nebyl na tomto trhu pod dominancí zelených bankovek schválen pro transakce veřejností.

Použití yuanu naplno teď ale „přispěje k funkčnosti obchodu mezi Čínou a Zimbabwe a k jeho přijatelnosti zákazníky v Zimbabwe,“ řekl ministr.

Šéf Zimbabwské centrální banky Mangudya se zúčastnil na jednání s Lidovou bankou Číny, aby „zjistil, zda tady můžeme zvýšit jeho používání,“ řekl Chinamasa.[/quote]

Jak dodává Star: „Číňané jsou odhodláni učinit svou měnu tak prestižní, jak to jen bude možné, a toto je pro ně levná cesta, jak budou moci tvrdit, že jejich měna se stává mezinárodně přijatelnou – když už je legálním prostředkem směny v jiné zemi.“

Přijímání měny ekonomikami v těžkostech bývalo privilegium před tím rezervované pro US dolar, který se oficiálně používá v téměř tuctu jiných zemí. Ač v některých zemích sousedících s Čínou yuan neoficiálně cirkuluje, tak Cohen řekl, že oficiální přijetí v Zimbabwe je významný krok k tomu, aby mohli tvrdit, že jsou už na roveň dolaru.

Aby bylo jasno, s přijímáním zahraničních měn, nad nimiž země nemá kontrolu, jsou určité problémy, jak by rozhodně přiznalo třeba Řecko:

[quote align="center" color="#999999"]

Ale přijetí zahraniční měny je daleko snadnější než se od ní odtrhnout, řekl Cohen s poukazem na Řecko, kterému by prospělo, kdyby mohlo svou vlastní měnu devalvovat, aby se jeho ekonomika stala znovu konkurenceschopnou.

„Přijetím zahraniční měny lze zastropit hyperinflaci,“ řekl. „Tento proces je ale velice těžké zvrátit.“[/quote]

Aby bylo jasno na tom, že se Zimbabwe vzdává své monetární a vojenské suverenity ve prospěch Číny, není nic překvapivého: tato nejlidnatější země světa je konec konců jejich největším obchodním partnerem poté, co se Zimbabwe dostalo do izolace u svých bývalých Západních obchodních partnerů kvůli vroubkům, jaké u nich mělo Harare v lidských právech. V reakci na to přijal veteránský president Robert Mugabe „politiku zraků upřených na Východ“, v níž ukul nové aliance s východoasijskými zeměmi a ty už stávající posílil.

Čínský president Xi Jinping se počátkem prosince v Zimbabwe zastavil během vzácného výletu takového světového vůdce do této země, aby zde podepsal různé dohody hlavně zaměřené na přestavbu zimbabwských infrastruktur, jako jsou elektrárny.

A ač Zimbabwe může být první oficiální čínská kolonie v Africe, těžko bude jejich poslední. Vzpomeňte, že jak jsme včera hlásili, spousta afrických kdysi prosperujících, i když zkorumpovaných, exportérů ropy se ocitla v situaci kolapsu petrodolaru, a když přitom centrální banky od Nigérie, přes Angolu a Etiopii až po Mosambik bojují za ochranu svých měn před hyperinflací, tak přitom zastavují cirkulaci US dolarů ve svých ekonomikách, což vede k urychlování ekonomického kolapsu.

A to je pro Peking ohromná zpráva: jakmile se tyto ropou bohaté ekonomiky položí, kdo myslíte, že na to bude číhat připraven posbírat drobky a radostně poskytnout těmto zemím své vlastní štědré služby měny, která nedávno vstoupila do koše Speciálních práv čerpání MMF?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]