Na světlo vyšly informace, že Islamistický stát obdržel od mezinárodní buňky v Kuvajtu protileteckou výzbroj. Tato informace pochází z ministerstva vnitra Kuvajtu. To uvádí v prohlášení, že byl zadržen 45 letý Libanonec jako vůdce spiknutí, a ten poskytl informace o mezinárodní buňce, která v této zemi operuje pro ISIS. Ač bylo zadrženo pět členů této buňky, další čtyři jsou na útěku před úřady pryč z Kuvajtu.


Tato mezinárodní buňka je odpovědná za provádění obchodů se zbraněmi pro ISIS, když podle kuvajtského ministra vnitra opatřovala protiletecké systémy FN-6 čínské výroby.

Objevily se údaje o tom, že první z těch zbraní byly dodány z Ukrajiny do Turecka a pak do Sýrie.

Další účastníci této skupiny byli Syřané, jeden Kuvajťan, jeden Egypťan a čtyři další, kteří jsou na útěku mimo zemi. Ti na útěku jsou australští Libanonci spolu se dvěma Syřany.

Vůdce spiklenců 45 letý Osama Khayat přiznal, že pro Islamistický stát také přeléval peníze na turecká bankovní konta a že stejně tak pro tuto teroristickou skupinu vedl propagandistickou kampaň. Ministerstvo vnitra uvedlo, že tato buňka byla objevena v rámci razií na teroristické aktivity v zemi.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: southfront.org