Strategii Bílého domu v Sýrii a v Iráku v podstatě nelze nazvat politikou, protože stěží je možné dělat pro záchranu těchto zemí méně, než dělají v této chvíli USA, a tudíž Obama předá celý tento „binec“ následujícímu prezidentovi, píše ve Fox Nex bývalý analytik CIA, a nyní vice-prezident Centra politiky bezpečnosti USA Fred Fleitz. Za poslední dva roky kancelář Obamy dvakrát vyhlašovala změny ve své politice pro boj s krizí v Sýrii a Iráku a hrozbou ze strany IS.


Ale obě tato prohlášení se stala dalším pokusem přerušit početná ponížení americké politiky, což vyvolalo u světové společnosti dojem rostoucí slabosti a nerozhodnosti USA, poznamenává analytik. První „posun" v zahraniční politice USA byl zaznamenán během vystoupení Obamy 10. září roku 2014, kdy po sérii veřejných poprav IS oznámil americký prezident připravenost k vítězství nad teroristy díky „systematické kampani leteckých úderů" v Iráku a Sýrii, přípravě syrských povstalců a zvětšení podpory irácké armády. „Krach byl očividný hned — letecké údery v Sýrii nezastavily IS, v Iráku teroristé vzali pod kontrolu město Ramadi, nehledě na početní převahu irácké armády. Irácká armáda a Kurdové žádali více zbraní, dokud kancelář Obamy seděla se založenýma rukama", píše Fleitz.

Kromě toho, ke krachu Obamovy politiky došlo tento podzim, když se program přípravy syrských povstalců za 500 milionů dolarů zhroutil, a Rusko zahájilo speciální operaci v Sýrii. Írán také rozšířil svou přítomnost v Sýrii. „Prezident Ruska Vladimír Putin zesměšnil a ignoroval prezidenta Obamu, když vyslal ruská vojska do Sýrie v souladu s dohodou mezi RF, Sýrií, Irákem a Íránem", poznamenává Fleitz.

Obamova kancelář odpověděla na tyto prohry novým kurzem v zahraniční politice, který vypadá ještě hůře než předcházející, praví se v článku. Bez přesné strategie vyslal prezident Obama „až 50" bojovníků speciální jednotky na pomoc syrským povstalcům. Poté americká média sdělila, že speciální jednotka USA nekonzultuje syrské povstalce, ale Kurdy, kteří mají své zájmy v Sýrii, a tyto zájmy nejsou spojené s bojem proti IS. Kromě toho začala tato podpora Kurdů znepokojovat Turecko.

Spojenci USA dobře chápou, že tato Obamova „politika" je pouze pokus protahovat čas do té doby, až bude moci odejít z funkce — tehdy bude moci tvrdit, že se pokusil změnit situaci, píše autor. A v souvislosti s tím se v regionu začíná měnit rozestavení sil. „Rusko zaplňuje vakuum moci, které se vytvořilo v regionu, a začíná budovat novou alianci s Irákem, Íránem a Sýrií. Rusko zlepšilo své vztahy s Izraelem a Egyptem", poznamenává Fleitz. Politika nečinnosti amerického prezidenta v boji proti teroristům může mít vážné následky. Podle slov autora slabost a nekompetentnost zahraniční politiky prezidenta Clintona jednou rozvázala ruce Al-Káidě a teď riskuje, že se zopakuje 11. září.

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]