V úterý řekl ministr obrany Ash Carter senátní Komisi ozbrojených služeb, že US už nebudou váhat se zapojením „do přímých akcí na zemi“ v Iráku a v Sýrii. Tato změna rétoriky (a zjevně i posuv ve strategii) přichází jen dny poté, co US nejspíš připravovaly veřejnost na to, coby mohlo přijít, zveřejněním záznamu kamery na helmě z čehosi, o čem Washington tvrdí, že byl přepad věznice ISIS silami Delta Force (doprovázenými Pešmergou). Údajně bylo osvobozeno 70 vězňů, a ač US v Iráku od roku 2011 neutrpěly žádné usmrcení v boji, tak tentokrát k tomu došlo.


Načasování toho videa je přinejmenším řečeno podezřelé. Přichází jen dny poté, co šéf spojených náčelníků štábů Joseph Dunford navštívil iráckého premiéra Haidera al-Abadiho ve snaze odradit Bagdád do žádosti o ruské nálety na cíle ISIS. Krátce to vypadá, že Washington pořád ještě ve vzájemném souběhu zkouší I) dokázat středovýchodním vládám, že US mohou být pořád ještě v boji proti terorismu účinné, i když tu pořád zůstávají otázky ohledně konečných motivů, a i když Rusko v Sýrii dosahuje úspěchů, II) připravit veřejnost na možnost, že Amerika se chystá spočinout nohou na půdě Iráku a Sýrie. Zde je o nové „strategii“ Washingtonu více od WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Bílý dům vážně uvažuje o vyslání malé eskadry vrtulníků Apache do Iráku jako o součásti balíčku programu nové pomoci boje proti Islamistickému státu, tvrdí US činitelé.

Tento krok by nakonec vyžadoval vyslání stovek dalších US vojáků do Iráku. US činitelé říkají, že mezi dalšími návrhy z ozbrojených sil padá i první otevřené vyslání malého počtu pozemních vojáků do Sýrie umístěných mezi umírněné rebely nebo tamní kurdské síly.

Rostoucí tlak na změnu režimu mění kurz. Nedávná ruská intervence do Sýrie na straně režimu a hrozby Moskvy, že dále bude intervenovat v Iráku, podnítily US, aby vystupňovaly svou roli, uznali tito činitelé obrany.

Činitelé Pentagonu Bílému domu doporučili, aby US do Iráku vyslaly až osm vrtulníků Apache s jejich posádkami. Tyto vrtulníky známé svou ničivou účinností by mohly pracovat v součinnosti až se dvěma tucty pozemních návodčích, kteří by včleněni do místních pozemních sil povolávali útoky proti cílům Islamistického státu.

Dalším návrhem, který je méně pravděpodobný, by bylo umístit malý počet bojových poradců na frontovou linii spolu s iráckými silami a možná i s umírněnými rebely uvnitř Sýrie. Činitelé Pentagonu také nejspíš posílí irácké zpravodajské kapacity, dost možná pomocí skupiny na zemi, která by mohla sloužit jako ústřední koordinační uzel mezi US a iráckým vojenským vedením, řekl tento činitel.

Minulý týden řekl tento šéf obrany, že Američané by mohli očekávat více takových přepadů jako je ta spojená US-kurdská operace, která se odehrála ve městě Hawija v Iráku, při níž bylo osvobozeno 70 vězňů a v akci byl zabit Američan, první od roku 2011. US rovněž nedávno shodily 50 tun munice zastřešující skupině umírněných sil rebelů uvnitř Sýrie známé jako Syrsko-arabská koalice, čili SAC, jako součást obnoveného úsilí o posílení místních sil.

Činitelé Pentagonu a Bílého domu už naznačovali, že vyslání vrtulníků Apache se zvažuje nejvážněji a je to tudíž nejpravděpodobnější krok.

US činitelé říkají, že v administrativě nabývá na hybnosti snaha tyto aktivity ještě posílit a těžit přitom ze síly kurdských a dalších iráckých sil.

„Věřím, že během dnů budeme mít příležitost irácké úspěchy ještě posílit,“ řekl předseda spojených náčelníků štábů generál Joe Dunford zákonodárcům v Senátu při úterním slyšení.[/quote]

Dobře, tak se podívejme, jestli se nám to povede rozmotat. Washington má v úmyslu poslat Apache k posile iráckých sil, jak Pešmergy, tak i jiných. Nebo to přinejmenším tak zní. Pentagon rovněž uvažuje o umístění amerických pozemních vojsk do Sýrie k „umírněným“ rebelům a k YPG.

Jak už jsme to rozsáhle rozváděli (a není to zrovna tajemství), Írán v podstatě řídí Irácké ozbrojené síly přes různé šiítské milice, tj. své zástupné armády. A to není žádné přehánění. Jak už tento měsíc referovala Reuters, „Pátá divize Irácké armády teď podle několika US a koaličních činitelů už ani nehlásí podle vojenské linie velení.“ Takže pokud Apache a jejich posádky nebudou podporovat Kurdy, tak budou otevřeně podporovat Íránem podporované bojovníky.

Dobře, OK.

Jenomže to není vůbec v souladu s umístěním US pozemních vojsk u syrských „umírněných rebelů“ jako Svobodná syrská armáda, protože ti bojují proti právě těm samým Íránem podporovaným šiítským milicím. Takže by US tyto milicionáře v Iráku podporovali pomocí bitevních vrtulníků Apache a pak stříleli na ty samé milicionáře za hranicí v Sýrii při podpoře „umírněných“ rebelů bojujících za svržení Assadova režimu.

To je za hranicemi absurdity.

A pak je tu ovšem celý ten kurdsko-turecký problém. US I) bojují v Iráku po boku Pešmergy a mají v úmyslu jejich postup podporovat vrtulníky Apache, II) shazují zbraně a munici YPG v Sýrii (jako součást směšné frašky za účasti převážně umělé SAC zmiňované výše WSJ) a teď III) by mohly ještě poslat pozemní vojska k boji spolu s YPG. Ale Turecko zrovna včera YPG bombardovalo. US navíc létají na své mise z Incirliku, což vytváří šíleně směšnou možnost, že když US infiltrují svými vojsky syrské Kurdy, tak by mohly US letouny vzlétat z toho samého letiště jako turecké válečné letouny, jenomže US válečné letouny by YPG podporovaly, zatímco ty turecké by je bombardovaly.

Takže ano. Mělo by to všechno jít hladce.

Nakonec existuje možnost, že když US spočinou nohou na syrské půdě na podporu „umírněných“ rebelů, tak tyto vojáky zabije Rusko s Íránem (o němž v úterý řekl Dunford, že má nejspíš „přes 1 000 vojáků v poli v Iráku a něco k 2 000 v Sýrii“) a po tomto to uzavřeme několika komentáři od předsedy Komise zahraničních záležitostí ruské Horní komory Konstantina Kosačeva (od RT) a několika obrázky:

[quote align="center" color="#999999"]

Kosačev při komentářích k potenciálnímu zapojení US pozemních vojsk proti ISIS v Iráku a v Sýrii zase jednou zdůraznil, že co se týče Sýrie, tak už samotná US vedená kampaň proti ISIS porušuje mezinárodní právo. Potenciální vojska v poli by, jak věří Kosačev, mezinárodní zákony porušila ještě více.

„Jakékoliv operace – letecké operace, pozemní operace – amerických sil v Sýrii budou ilegální,“ řekl Kosačev RT, když vysvětloval, že Washington nebyl Damaškem pozván, aby se zúčastnil vojenské operace v suverénní zemi.

„Zapojí-li se do probíhajícího konfliktu, uvíznou v něm a důsledky budou absolutně nepředvídatelné,“ řekl Kosačev s dodatkem, že vyslání US vojsk do Sýrie by bylo „velkou chybou“.

Kosačev spolu s tím zdůrazňoval, že Rusko Rusko do Sýrie pozemní vojska nepošle.

„Žádné pozemní operace v Sýrii nejsou možné, protože by nevyhnutelně Rusko zatáhly do probíhající války,“ řekl tento politik RT.

„Jenom nálety?!“[/quote]