Malajsijský Boeing 777 byl sestřelen raketou 9М38, uvádí se ve zprávě Rady bezpečnosti Nizozemí o nehodě letadla na Ukrajině. "Mezinárodní vyšetřování příčin katastrofy ukázalo, že let MH17 havaroval v důsledku exploze rakety 9M38, k níž došlo z vnější strany letadla zleva od kabiny pilotů", prohlásil předseda RB Nizozemí Tjibbe Joustra na prezentaci definitivního referátu Bezpečnostní rady Nizozemí o příčinách katastrofy.


Závěry, že raketa explodovala zleva od letadla, a že to byla raketa 9M38, se shodují s referátem odborníků koncernu Almaz-Antej. Dříve generální ředitel koncernu PVO Almaz-Antej Jan Novikov oznámil, že takové rakety byly staženy z výzbroje ruské armády v roce 2011.

[quote align="center" color="#999999"]

Ruský koncern Almaz-Antej, výrobce systémů Buk, zmodeloval katastrofu malajsijského Boeingu a předložil vlastní verzi okolností katastrofy na Ukrajině.

Výsledky modelování katastrofy malajsijského Boeingu na Ukrajině potvrzují, že byl sestřelen z území kontrolovaného ukrajinskými OS — ze strany osady Zaroščenske, řekl novinářům poradce generálního konstruktéra koncernu PVO Almaz-Antej Michail Malyševskij.