8. října náčelník generálního štábu Armády a Ozbrojených sil generál Ali Abdullah Ayoub oficiálně oznámil, že Syrské ozbrojené síly zahájily rozsáhlý útok zaměřený na opětovné převzetí klíčových měst a regionů od teroristických sil poté, co Rusko útočilo na džihádisty v týden trvající bombardovací kampani. Den před tím SouthFront ve svém Analytickém a zpravodajském hlášení uvedla, že syrské síly zahájily plnocennou ofenzivu. Hlavním cílem je osa Hama-Homs a proražení ISIS obležení vojenského letiště Kuweiries. Poznámka: Text je překladem přepisu komentáře k videu, ve kterém jsou zobrazeny mapky atd. k vykreslení popisované situace.


Dnes Syrská arabská armáda (SAA) s Národními obrannými silami (NDF) provedly rozsáhlou ofenzivu proti teroristy kontrolovaným městům Kafr Zita, Qala’at Al-Magayq, Latmeen a Al-Lataminah v guvernii Hama. Tam syrským silám odporují militantní skupiny Svobodná syrská armáda, CIA podporovaná Liwaa Suquor Al-Ghaab, Legie Sham, Jabaht Al-Nusra a Hrakat Ahrar Al-Sham.

Tyto srážky začaly pro SAA úspěšně, jelikož si zpět zabrala Al-Mughayr, Lahaya a Markabah. Po těchto úspěších SAA postupovala blíže k hranicím Idlib-Hama, když se zmocnila návrší Tal Sakhar, Tal-Sikeek, Tal Uthman a města Al-Haweez u velkoměsta Kafr Zita. V tomto okamžiku dosahuje SAA k ose Latmeen-Morek a k východnímu perimetru Latmeen.