Teď už je to skoro týden, co Rusko v Sýrii začalo se svou leteckou kampaní, a jak jsme rozsáhle dokumentovali, jak Moskva, tak Západ rozběhl svou propagandistickou mašinérii na vysoké obrátky ve snaze o kontrolu povídačky o ní, a jde tudíž o to, jak se má diktovat historie, kterou si máme pamatovat z krvavé čtyřleté syrské občanské války. USA, kterým chybí nějaké funkční možnosti, jak si poradit s rychlým ruským nasazením v Latakii, se tedy uchýlily k jediné věci, která jim zbyla, k sadě nářadí pro překrucování: tj. k tvrzení, že moskevské nálety zasahují ty „hodné“ hochy. Zde je to od WSJ:


[quote align="center" color="#999999"]

Rusko v sériích dny trvajících náletů útočilo na skupiny syrských rebelů podporované Ústřední zpravodajskou agenturou (CIA), což vedlo US k závěru, že právě o to se Moskva snaží, řekli američtí činitelé.

Toto hodnocení, o které se podělili velitelé v poli, ještě prohloubilo hněv US vůči Moskvě, a zažehlo debatu v rámci administrativy o tom, jak by US mohly přijít svým zástupným silám na pomoc, aniž by došlo k hlubšímu vtažení do této zástupné války, o kterém president Barack Obama říká, že ho nechce. Bílý dům byl zatím nerozhodný ohledně toho, že by nějak přišel CIA podporovaným rebelům na pomoc, v obavách, že přijetí takovýchto kroků by mohlo rozpoutat širší konflikt.

US činitelé řekli, že Ruské útoky na jejich spojence na zemi, se staly přímou výzvou pro syrskou politiku pana Obamy. Pentagon, aby ještě zdůraznil tu nedůvěru, tak se opět rozhodl, že nebude s Moskvou sdílet určité informace o oblastech, kde jsou místěni US spojenci, protože Rusy podezírají, že by těchto informací zneužili buď k daleko přímějším útokům na ně, nebo k poskytnutí těchto informací režimu presidenta Bashara al-Assada.

Američtí činitelé a spojenečtí velitelé řekli, že i několik dalších skupin rebelů skrytě podporovaných US a jejich koaličními spojenci se stalo cílem Rusů. K tomu patří První pobřežní divize, jejíž základna na severu provincie Latakia u tureckých hranic byla 2. října dvakrát zasažena počínaje 9:45 h večer, uvádí velitel této skupiny kapitán Muhammad Haj Ali.

Obamova administrativa chvilku uvažovala, že Rusy požádá, aby se vyhnuli určitým oblastem uvnitř Sýrie drženým rebely z umírněné opozice, řekli tito činitelé. Ale tento nápad zavrhli, když začalo být zřejmé, že Rusové by mohli tyto informace zneužít k ještě přímějším útokům na americké spojence.

Uvnitř Obamovy administrativy a Kongresu panovala dlouho skepse ohledně CIA programu vyzbrojení a vycvičení pro Sýrii, v čemž se odrážely pochyby obou větví moci ohledně schopnosti a moudrosti zkoušet vybudovat proti-Assadovskou armádu na zelené louce.

„Když se to stane jeden den, tak si řeknete, že to byl chvilkový omyl,“ řekl vyšší US činitel o ruských útocích na ústředí jedné spojenecké skupiny rebelů. „Ale když se to děje i třetí a čtvrtý den, tak už nejsou pochyby, je to záměrné. Oni vědí, na co útočí.“[/quote]

Ano, oni opravdu „vědí, na co útočí.“ Oni útočí na jakékoliv a všechny cíle, které jsou pro Assadovy nepřátele strategicky významné, což znamená, jak jsme v poslední době říkali opakovaně, že to bude záležitostí měsíců, pokud ne týdnů, než se US rozhodnou, že nadešel konečně čas nasadit na nejlepší léčbu recese ze všech: válku.

A ať na to pohlížíte jako na jakkoliv nepravděpodobné, tak to vypadá, že média připravují americkou veřejnost na možnost přímé konfrontace s Rusy. Jen pro připomínku, moskevské válečné letouny údajně v pondělí porušily vzdušný prostor člena NATO Turecka a díky Erdoganově potřebě zabezpečit si washingtonskou svolnost s rozdrcením kurdské PKK Ankarou létají US na své mise z tureckého Incirliku, což znamená, jak už jsme dnes uváděli, že pravděpodobnost „těsného dohledu z očí do očí“ mezi US a ruskými tryskáči roste. Zde to je od CBS:

[quote align="center" color="#999999"]

US piloti letící na F-16-kách z Turecka poprvé zachytili na radaru ruské letouny. Rusové byli jen 20 mil daleko, takže američtí piloty je mohli vizuálně identifikovat svými zaměřovacími kamerami. Generálporučík Charles Brown, velitel americké letecké kampaně, řekl, že Rusové se dostali ještě blíže než jen tohle k jejich bezpilotním dronům.

„Nejblíže to bylo jen na pár mil od našeho dálkově pilotovaného letadla,“ řekl Brown. „Ale k našim pilotovaným letadlům nebyli blíže než asi na 20 mil.“

Brown řekl, že má v úmyslu se prostě Rusům v Sýrii vyhýbat a že si nemyslí, že by je vytlačovali z Amerických operací.

„My vzlétáme daleko častěji než Rusové, a tak když je musíme kvůli bezpečnosti operací oblétat, tak je to jen po krátkou chvíli v porovnání s těmi hodinami a hodinami, co přelétáme nad Irákem a Sýrií,“ řekl Brown.[/quote]

A opravdu, NATO Rusko „výmluvu“, že turecký vzdušný prostor porušilo náhodně, „nezbaští.“ Zde je to od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

NATO v úterý odmítlo vysvětlení Moskvy, že její válečná letadla o víkendu porušila vzdušný prostor člena aliance Turecka omylem, a řeklo, že Rusko vysílá do Sýrie více pozemních vojsk.

S tím, jak Rusové rozšiřují své nálety, když už do nich zahrnují i dávné město Palmyra, tak říká turecký president Tayyip Erdogan, že ztrácí trpělivost s ruským porušováním vzdušného prostoru své země.

„Útok na Turecko znamená útok na NATO,“ varoval Erdogan na bruselské tiskové konferenci. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že aliance má zprávy o významném ruském posilování v Sýrii včetně pozemních vojsk a lodí ve východním Středomoří.

„Nebudu spekulovat o motivech…, ale nevypadá to jako náhodné a viděli jsme to už dvakrát,“ řekl Stoltenberg o vzdušných průnicích přes tureckou hranici se Sýrií. Všimli jsme si, že „to vydrželi dlouho.“

Tyto incidenty, které NATO označilo za „extrémně nebezpečné“ a „nepřijatelné“ podtrhují riziko další eskalace syrské občanské války, jelikož ruské a US válečné letouny létají na bojové mise přes tu samou zemi poprvé od Druhé světové války.[/quote]

Kreml mezi tím pečlivě servíroval svou image jako hrdiny se vším všudy, když formálně odmítal výzvy k bezletové zóně, i když ruské nálety sloužily k tomu, aby v podstatě udržely všechny ostatní mimo oblohu. Od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko zavrhlo volání po bezletové zóně nad Sýrií spolu s tím, jak saúdští klerikové i islamističtí rebelové naléhali na odvetu za jejich nadměrnou bombardovací kampaň, která se zaměřuje jak na Islamistický stát, tak i na ostatní skupiny militantů v této arabské zemi.

Činitelé z Moskvy vyloučili vyslání vojsk k zapojení do pozemních operací v Sýrii den poté, kdy šéf ruské parlamentní obranné komise řekl, že dobrovolníci by se do bojů zapojit mohli, včetně některých, kteří se už účastnili konfliktu na Ukrajině.

Mezi tím NATO řeklo, že ruské průniky do tureckého vzdušného prostoru v posledních dnech vypadaly jako záměrné. Bezletová zóna by porušila suverenitu Sýrie a „nezakládá se na Chartě OSN a mezinárodním právu,“ řekl tiskové agentuře Interfax v interview publikovaném v úterý náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov, který je speciálním presidentským vyslancem Ruska na Středním východě.

„Samozřejmě, že jsme proti tomu. Je třeba, abyste k suverenitě zemí měli respekt.“

Rusko začalo minulý týden svou leteckou kampaň bombardování Islamistického státu a dalších džihádistických skupin v Sýrii, což je jeho první výboj mimo bývalý Sovětský svaz za více než tři desetiletí. Syrské opoziční skupiny včetně islamistických rebelů a proti-ruských bojovníků u Islamistického státu tento krok kritizovaly, když mnozí tuto intervenci v Sýrii dávají na roveň zapojení Sovětského svazu do Afghánistánu, které začalo v roce 1979.[/quote]

Ti „mnozí“ to sice mohou opravdu dávat na roveň Sovětsko-afghánské válce, ale jedna osoba to tak nedělá, a tou je moskevská jednička na mazání medu kolem huby Maria Zacharova:

  • RUSKO V SÝRII NIKDY NEZOPAKUJE AFGHÁNSKOU ZKUŠENOST: ZACHAROVA

Tak to tu máte. Ale i kdyby Rusko nemělo v úmyslu zopakovat afghánskou zkušenost a i když je tvrzení propagované Západními médii, že moskevské úsilí o vymýcení Assadových odpůrců nějak posílí terorismus, převážně mýtem, tak to ale vypadá, že Saúdové jsou nachystáni podnítit v Sýrii ještě více násilností, aby tak vytvořili něco na způsob sebenaplňujícího proroctví a maje toto na paměti, to uzavřeme tímto od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Více než 50 saúdských duchovních v pondělí vyzvalo syrské rebely a muslimské země k podpoře džihádu proti syrské vládě a jejím spojencům.

„Toto je skutečná válka proti sunnitům, jejich zemím a jejich identitě,“ uvádí prohlášení. Naléhá na rebely, aby se přidali „k džihádu proti nepřátelům Boha a svým nepřátelům a muslimové vás pak podpoří všemi způsoby, kterými to lze.“[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]