Německá kancléřka Angela Merkel je favoritem Nobelovy ceny míru, tvrdí ředitel Institutu pro výzkum míru v Oslo (PRIO) Kristian Berg Harpviken. Paní Merkelová, jejíž pro-imigrační politika už v Německu vyvolala násilnosti, vystěhovávání domácího obyvatelstva a ohromné rozpočtové závazky, byla už počátkem letošního roku nominována na tuto cenu za svou práci v Rusko-ukrajinské krizi. Mnozí argumentují, že to byly v první řadě německé intervence včetně pokusů o rozšiřování EU, jichž bylo Německo průkopníkem, co tento incident vyvolalo.


Ale Haprviken si přes svou historii nejistých předpovědí vítěze v minulosti myslí, že největší šanci má právě ona. PRIO dnes napsal:

[quote align="center" color="#999999"]

Německou kancléřku Merkelovou umístil Harpviken na vrchol letošního seznamu i kvůli její obdivuhodné reakci na letošní uprchlickou krizi. V době, kdy mnozí uhýbali před odpovědností, projevila Merkelová skutečné vůdcovství a povznesla se nad politiku, když v těžké situaci zaujala humánní přístup. Merkelová se možná nekvalifikuje jako až tak altruistická jako Matka Tereza a i její přístup v posledních týdnech přitvrdil, ale kolektivní reakce Evropy na současnou situaci a na zvládání migrantů a utečenců v budoucnu by byla bez toho, aby byla Merkelová u kormidla, nemyslitelná. Jochen Bittner, politický redaktor Die Zeit, umístil iniciativu Merkelové do historického kontextu, když napsal: „Během několika posledních týdnů jsem podléhal pokušení říci u mé generace cosi nemyslitelného: Jsem hrdý, že jsem Němec.“ (Skupina německých poslanců už Merkelovou letos opravdu nominovala, ovšem ne kvůli její reakci na utečence, nýbrž kvůli její roli při dohodnutí zastavení palby na Východní Ukrajině.)

S přihlédnutím k utečenecké krizi jako jedné z nejvýznamnějších situací letošní mezinárodní politiky jsou v sázce i další. Harpviken uvedl ve své spekulaci z letošního ledna v Itálii usazeného eritrejského kněze Mussie Zeraie a dalším kandidátem by mohla být UNHCR (Agentura OSN pro utečence), která ji dostala už v letech 1954 a 1981.[/quote]

K dalším nominovaným patří kolumbijský president Juan Manuel Santos a vůdce FARC (Revoluční armády Kolumbie) Timoleón Jiménez (přezdívka Tymošenko) „za jejich oddanost mírovému procesu, který s sebou nese silný příslib, že Kolumbijský konflikt bude ukončen.

Třetím na seznamu jsou ruské noviny Novaja Gazeta a jejich redaktor Dimitrij Muratov a čtvrtým je Asociace Článku 9, která pracuje na „zachování Článku 9 Japonské ústavy, kterým se Japonsko zříká práva zapojit se do války nebo udržovat ozbrojené síly schopné se do války zapojit.“

Mezi sázkami se objevuje i papež František jako dosud vedoucí kandidát a k nominovaným patří i Bradley (Chelsea) Manning, Raif Badawi, UNESCO, Edward Snowden a Mezinárodní kampaň za opuštění jaderných zbraní.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]