Cituje jako záminku pro možnou invazi přítomnost ISIS a Hizballáhu. Izraelský ministr za Likud Yuval Steinitz řekne Spojeným státům, Rusku a dalším světovým mocnostem, že Izrael nebude tolerovat íránské síly u svých hranic, ohlásil v úterý Jerusalem Times. Steinitz tuto poznámku pronesl spolu s tím, jak izraelský ministerský předseda Benjamin Netanyahu odletěl do New Yorku, aby ve čtvrtek promluvil před Valným shromážděním Spojených národů.


„Při všech svých diskusích, v první řadě a především se Spojenými státy, ale i s Ruskem a se zbytkem světových mocností, musíme získat ujištění, že íránské síly zůstanou v Íránu,“ řekl Steinitz Rádiu Izraelské armády.

„Nikdo nechce v oblasti Golandských výšin vidět ruské síly, ale určitě nechceme u Izraele vidět íránské síly,“ dodal.

‚Izrael je znepokojen shromažďováním íránských sil v Sýrii u Golanské hranice‘

Izrael uchvátil syrské Golandské výšiny během Šestidenní války v červnu 1967. Toto území oficiálně anektoval v roce 1981.

Izrael vypálil během víkendu na syrské síly v oblasti Quneitra, když na zabrané území dopadla náhodná minometná palba.

Ministr obrany Moshe Yaalon v pondělí řekl, že Sýrie ve svém boji se zástupnými silami pokoušejícími se v Sýrii svrhnout vládu Bashara al-Assada překročila „červenou linii“.

„Izrael nemá v úmyslu tyto incidenty ignorovat. Na syrskou vládu pohlížíme jako na odpovědnou za to, co se na syrském území děje,“ řekl Yaalon.

Přípravy na pozemní invazi do Sýrie

V srpnu jsem referoval, že Izrael připravuje možnou pozemní invazi do Sýrie.

Izrael uprostřed srpna začal pod záminkou možné invaze ISIS s velkým cvičením na Golandských výšinách s rozsahem divize a rovněž zmiňoval i přítomnost bojovníků Hizballáh v Sýrii.

Izrael vybojoval v roce 2006 s Hizballáhem v Libanonu, v severním Izraeli a na Golanských výšinách válku. Někteří analytici považují tuto 34 denní válku za první zástupnou válku Írán-Izrael.

„Podle scénářů předjímaných IDF by mohly těžce vyzbrojené teroristické buňky infiltrovat na izraelskou stranu Golan a útočit na tamní židovské a drúzské vesnice, čímž by se silná izraelská reakce v Sýrii stala nezbytností,“ ohlásil 17. srpna Izrael Today.

Oznámení o přípravách na invazi probíhají v souběhu s možností, že by Izrael mohl své hranice přesunout na východ, „aby chránil Drúzy a další nikoliv nepřátelské obyvatelstvo, které dnes islamisté ohrožují,“ hlásila tato webová stránka.

V úterý hlásil Israel Today, že tato země má „obavy z neúmyslných přestřelek mezi jejími vlastními silami a ruskými vojsky v Sýrii. Rozhoření takovéhoto střetu mezi izraelskými a íránskými silami by mohlo Teheránu poskytnout záminku, že potřebuje vypálit na Židovský stát rakety dlouhého dosahu.“

Kuvajtské noviny Alarai citovaly říkat íránské „oficiální zdroje“, že Sýrie, Hizballáh a Rusko otevřely „společný operační prostor“ ke koordinaci své kampaně obrany proti Islamistickému státu.

V neděli referoval The Times of Israel:

Tyto noviny citovaly oficiální zdroje, jak říkají, že každá strana bude odpovídat za určitou oblast Sýrie s tím, že Rusko bude operovat v Latakii, Hama a v určitých částech provincie Aleppo, zatímco Írán bude bránit hlavní město Damašek až dolů ke Quneitře na syrské straně Golandských výšin. Tato zpráva rovněž konstatuje, že do Damašku dorazilo asi 100 íránských příslušníků speciálních sil cvičených k městským bojům.

Izrael tvrdí, že Syrská armáda dostala „podstatnou podporu“ od Íránu, Iráku, Afghánistánu, Libanonu a „zvláště od dalšího íránského klienta Hizballáhu,“ polovojenské skupiny zformované po izraelské invazi do Libanonu v roce 1982.

K uvajtská zpráva rovněž uvádí, že Syrská vojska dala Hizballáhu tucty tanků ze sovětské éry. Times of Israel znovu zopakoval možnost, že Izrael by mohl na Golandských výšinách a v Sýrii provést pozemní operaci.