Tento měsíc moderátor konzervativního talk-show Hugh Hewit ztrapňoval Donalda Trumpa do éteru sériemi otázek o středovýchodních zahraničně politických záležitostech, k čemuž patřilo zkoušení republikánského vedoucího kandidáta z rozdílů mezi Hamásem a Hizballáhem stejně jako dotazy, aby Trump vysvětlil význam porušení cestovních zákazů OSN pro íránské mocenské handlíře, aby pomohli s koordinací válečného úsilí v Sýrii s Kremlem. To Trump sice jasně nevěděl, ale měl ohromnou příležitost pro vyhlašování lákadel přívětivých k republikánským voličům.


To, co by mohl říct, kdyby chtěl posílit svou pozici před voliči republikánských primárek, kteří by moli mít trochu starost o jeho zahraničně politické kompetence, je něco v tomto duchu: „Hamas a Hizballáh jsou obojí hrozby pro našeho spojence Izrael, a když vidíme věci jako porušování zákazu cestování OSN důležitými Íránci, tak to znamená, že Obamova administrativa tváří v tvář podepsání špatné jaderné dohody s Íránem oslabila svoji pozici.“

Samozřejmě, že Hewit věděl, že Trump nebude schopen tyto otázky zodpovědět, avšak abychom byli k tomuto Teflonovému Donovi spravedliví, byl to jeden z nejvíce oceněných mediálních „trháků“, ale to, co podcenil, byl rozsah, v němž Trumpova silná témata přesahují do zahraniční politiky („Amerika je slabá, naši vůdci to projeli a naše dohody jsou strašné“) i když s nedostatkem konkrétností, přestože mu příležitost podpořit svá tvrzení doslova padala do klína.

Teď, když to vypadá, že Trump začíná brát vážně budování platformy založené na skutečných politických doporučeních (viz jeho nedávno odhalený daňový plán, který i kdyby byl přitažený za vlasy, je přinejmenším plánem), místo jen velkých prohlášení, která zní inspirativně, ale jsou převážně amorfní, tak se Donald vkládá i do Sýrie. Zde má více Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Když se ho ptali, zda podporuje ty, kteří jako Rusko, podporují syrského presidenta Bášara Asada, nebo ty, kteří v něm vidí zdroj současné krize v Sýrii, řekl Trump NBC programu „Dnes“: „Stojím na straně té skupiny, co říká, když se chce Rusko pustit do boje s ISIS, tak bychom je to měli nechat dělat a popřít tak tvrzení, že jim to nechceme dopřát ze závisti.“

Když se ptali na to, zda je Asad zdrojem útrap této země, řekl Trump, že to není jasné a ptal se, kdo by ho tedy nahradil, kdyby byl svržen?

„U těch lidí, co se do toho chtějí vložit a Asada nahradit, nikdo neví, co jsou zač a mohli by se ukázat být ještě horší,“ řekl. „My se pořád do něčeho šťouráme a straníme lidem, kteří se pak ukazují být horšími, než ti lidé, co tam byli před tím.“[/quote]

Jinými slovy, Trump ani o tomhle nemá ani ponětí, ale co ví, je to, že USA na Středním východě dělají notoricky tu samou základní chybu, když úvahy o geopolitické vhodnosti vedou Washington ke svrhávání arabských silných mužů, jen aby se pak dívali na horory, jak se následné loutkové vlády hroutí a jsou nakonec nahrazeny nebo je přinejmenším částečně přeroste něco daleko horšího, než byl ten režim, který USA pomáhaly svrhnout. Mezi tím, jsou to samozřejmě lidé těchto zemí, co trpí, jak se to jasně ukazuje na Sýrii.

O Trumpově zahraniční politice si můžete říkat, co chcete, ale on chápe alespoň toto, a poctivé pochopení tohoto základního konceptu by opravdu mohlo stačit jako potřebné, aby se zabránilo smrti statisíců lidí v Sýrii.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]