To jsou levné řeči. V těchto turbulentních časech jsou řeči, zvláště politické řeči, velice levné. Řeč Nejvyššího Pontifika k US Kongresu byla pozoruhodnou ukázkou pokřtěného Marxismu zabaleného do nejhoršího proslovu, jaký jsem kdy slyšel. Samozřejmě, že Pontifikovo poselství bylo okamžitě uvítáno jako dojemné a osvobozují poselství naděje, ač je triumfem „Morální podlosti“ týkající se imigrační krize, která dopadla na USA.


A ta cynická média měla samozřejmě okamžitě chytlavou záminku hned prstem ukázat na Trumpa: Donald Trump je protestantské imperialistické prase motivované zlatým teletem, nikoliv zlatými pravidly.

Šéf-reportér Guardianu Ed Pilkington napsal:

Očekávali jsme, že papež František pronese o imigraci silná slova, ale kdybych byl Donald Trump, měl bych pocit, že mi teče do bot. Republikánský kandidát v čele nebyl sice samozřejmě zmiňován jménem, ale určitě zmiňován v pasáži, kterou pontifik tomuto tématu věnoval, byl. A bylo to zničující. Františkovi se dostalo jedné z největších ovací v té řadě při jeho řeči, když řekl: „Neděsíme se cizinců, protože většina z nás byla svého času cizinci.“ Kongres vyzval, aby zavrhl „nepřátelské smýšlení“.