V neděli jsme uvedli, že strategie Washingtonu v Sýrii je teď už oficiálně vykolejená. John Kerry promlouvající z Londýna po rozhovorech s britským ministrem zahraničí Philipem Hammondem v podstatě přes víkend přiznal, že ruské kroky v Latakii k posílení Assadova režimu v podstatě znamenají, že teď už je načasování Assadova odchodu úplně neurčité. Takto jsme tu situaci shrnuli:


[quote align="center" color="#999999"]

Moskva si byla dobře vědoma toho, že US, místo aby v Sýrii vyvíjely poctivé úsilí o boj s terorem, jednoduše přijaly strategii ohrazování ISIS, přičemž si tuto skupinu držely jako strašáka pro veřejnost par excellence, proto tedy Moskva Washington veřejně pozvala, aby se připojil k Rusku při takovém úderu na Islamistický stát, jaký jej jednou pro vždy vymaže z tváře země. Samozřejmě, že Kreml věděl, že US nic takového nechtějí, dokud nebude odstraněn Assad, ale tím, že Putin rozšířil svou pozvánku, tak vlastně doslova prohlásil, že Washington blafuje, a donutil tak Bílý dům, aby buď přiznal, že to vůbec není o skupině ISIS, nebo se jinak přidal v boji proti ní k Rusku. Genialita tohoto tahu spočívá v tom, že pokud bude Washington opravdu koordinovat své úsilí o boj s ISIS s Moskvou, tak budou US bojovat za stabilizaci právě toho režimu, který chtějí svrhnout.[/quote]

Odhalení (které zjevně vůbec nikoho nepřekvapilo kromě Pentagonu), že Moskva své úsilí v Sýrii koordinuje s Teheránem, jen posloužilo k posílení domněnky, že Assad nijak brzy neodejde, a že US budou buď nuceny pomoci s úsilím o zničení právě těch sunnitských extremistů, na jejichž podpoře v některých případech velice usilovně pracovaly, nebo naopak přiznat, že odpor k Rusku a podpora regionálních spojenců Washingtonu v jejich úsilí o odstranění Assada má přednost před odstraněním ISIS. Protože ta druhá možnost je ze zjevných důvodů neudržitelná, má Washington v ruce hodně skutečný problém – a Vladimir Putin jim ho právě ještě zhoršil.

Jak hlásí Bloomberg, nebudou-li USA ochotny spolupracovat, je Kreml připraven zahájit údery proti cílům ISIS jednostranně. Zde je více:

[quote align="center" color="#999999"]

President Vladimir Putin odhodlaný posílit jediné ruské předsunuté postavení na Středním východě se připravuje, odmítnou-li US jeho návrh, s ním spojily své síly, zahájit nálety proti Islamistickému státu zevnitř ze Sýrie jednostranně, řekli dva lidé obeznámení s touto záležitostí.

Putin dává přednost zahájení akcí, ač je pro to, aby Amerika a její spojenci souhlasili s koordinací své kampaně proti této teroristické skupině s Ruskem, Íránem a se Syrskou armádou, čemuž se Obamova administrativa až dosud bránila, uvedla osoba blízká Kremlu a poradce ministerstva obrany v Moskvě.

Ruská diplomacie přeřadila na rychloběh, jelikož se Putin snaží zabránit kolapsu obleženého režimu Bashara al-Assada, svého dlouholetého spojence, který už 4 ½ roku vede jak občanskou válku, tak bojuje i se sunnitskými extremisty pod vlajkou Islamistického státu.

V pondělí odletěl do Moskvy izraelský ministerský předseda Benjamin Netanyahu na rozhovory s Putinem a v úterý jej následoval turecký president Recep Tayyip Erdogan.

Putinův návrh, o kterém Rusko komunikovalo s US, volá po „paralelní trase“ společných vojenských akcí spojených s politickým přechodem mimo Assada, což je podle třetí osoby klíčový požadavek US.  Tato iniciativa bude stěžejní pro Putinovu jednodenní návštěvu v New Yorku na Valném shromáždění Spojených národů 28. září, k čemuž by mohly patřit i rozhovory s presidentem Barackem Obamou.

„Rusko doufá, že zvítězí zdravý rozum a Obama se chopí Putinovy natažené ruky,“ řekla Elena Suponina, vedoucí středovýchodní analytička na Institutu strategických studií, který radil Kremlu. „Ale Putin bude jednat tak, jako tak, i kdyby k tomu nedošlo.“[/quote]

A to je, jak tomu říkají. Šach mat.

Čtyřleté úsilí o svržení Assada, nejdříve podporou a pak tolerancí vzestupu sunnitských extremistů (což dopředu zvěstovaly uniklé diplomatické depeše), selhalo a Kreml tedy už oficiálně podaly nótu o likvidaci této bývalé „strategické agentury“ CIA.

Na tom stojí za povšimnutí dvě věci.

Zaprvé Rusko si je samozřejmě plně vědomo toho, že US neměly nikdy v úmyslu úplné vyhubení ISIS. Zrovna minulý týden moskevští spojenci v Teheránu konkrétně obvinili Washington, že vůči ISIS neprosazoval nic jiného než politiku ohrazování tak, aby této skupině umožnil pokračovat v operacích v Sýrii a zajistil si tak, že Assadův režim zůstane dále pod tlakem.

Zadruhé, i kdyby Rusko souhlasilo, že by se měl zařídit nějaký přechod na něco jiného než Assada, tak si můžete být naprosto jisti, že Moskva nebude riskovat životy svých vojáků (ani nemluvě o své mezinárodní reputaci), jen aby nechala US diktovat, jak bude vypadat nová syrská vláda, a opravdu ani Teherán nebude chtít mít naprosto nic společného s režimem, který nebude udržovat existující rovnováhu sil na Středním východě, která závisí na tom, aby Sýrie nepadla pod Západ. Navíc – a i to je kriticky důležité – Rusko se bude samozřejmě snažit zajistit, že ať po Assadovi přijde cokoliv, tak si to bude hledět ruských zájmů na jejich námořní základně Tartus. To znamená, že i kdyby US, Saúdská Arábie a Katar byly nuceny veřejně podpořit nějaký řízený přechod, tak by Washington, Rijád a Doha byly v soukromí nesmírně z takového výsledku zklamané, z čehož vyplývá další otázka: jaká bude další strategie na svržení Assada a bude doprovázena něčím ještě horším než čtyřletá krvavá občanská válka a vytvoření band militantů mávajících černými vlajkami odhodlaných obnovit středověký kalifát?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]