Polský populární televizní zpravodajský program Wiadomości tvrdí, že za tou masovou migrací ilegálních přistěhovalců do Evropy je Turecko. Turecko potýkající se se sociálními a ekonomickými problémy vytvořenými přítomností více než dvou milionů syrských uprchlíků v zemi tu masovou migraci podle webové stránky Wiadomości naplánovalo a financovalo. Je to Turecko, kdo „migranty vybavuje potřebnými prostředky na tu dlouhou cestu do vysněné Evropy,“ píše Thomas Otłowski.


Turecký president Recep Tayyip Erdoğan zneužil „tragické smrti malého Alyana jako záminky k cynickým prohlášením o tom, jak Západ (Evropská unie) může za ‚to přetvoření Středozemního moře na hřbitov‘ uprchlíků,“ tvrdí Wiadomości.

Korporátní média využila fotky utopeného syrského dítěte Alyana vyplaveného na pláž u egejského letoviska Bodrum, aby zdůrazňovala, že uprchlická krize volá po humanitární pomoci.

Wiadomości tvrdí, že kromě „vyklizení“ uprchlických táborů v Turecku vláda ještě zavřela oči nad „aktivitami organizovaných gangů pašeráků,“ kteří s tím úsilím o přesuny tisíců migrantů přes moře na řecké ostrovy Lesbos, Kos a Samos pomáhají, ti pak odsud cestují dál do Evropy.

Vztahy mezi Tureckem a Řeckem zůstaly už od řeckého vydobytí nezávislosti na Ottomanském impériu v roce 1821 nepřátelské.

 

EU spolupracuje s Ankarou, aby udržela migranty v Turecku

Evropští vůdci teď „za scénou“ pracují s Tureckem, aby ho donutili zlepšit podmínky pro těch 2,2 milionu syrských uprchlíků žijících v Turecku, hlásilo v neděli Politico.

Touto otázkou se bude ve středu zabývat nouzové zasedání eurobyrokratů.

Francouzský president François Hollande minulý týden řekl po schůzce s italským ministerským předsedou Matteo Renzim, že Evropa musí „spolupracovat s Tureckem“, aby zajistila, že uprchlíci „v něm budou moci zůstat a najít si tam práci a počkat, až se situace v Sýrii zlepší.“

Západní vůdci začali ve zvýšené míře volat po přímé vojenské intervenci do Sýrie, aby se tam podmínky „zlepšily“. A Turecko po vojenské intervenci volalo už dlouho.

V pátek odjel německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier do Ankary, aby tu o této krizi diskutoval s Erdoğanem.

Steinmeier řekl, že účelem jeho neplánované návštěvy bylo zamezit dalšímu „chaosu“ na evropských hranicích, jelikož se do Německa a dalších evropských zemí, co nabízí pomoc a sociální dávky, pokouší dostat tisíce nedokumentovaných imigrantů.

EU počátkem tohoto měsíce uvedla, že připravuje pro Turecko balíček „podstatné“ pomoci.

Jeanu Asselbornovi, ministru zahraničí Lucemburska, řekl jeho turecký protějšek Feridun Sinirlioglu: „Finanční podpora země konfrontované s tímto problémem, včetně nákladů, je odpovědností EU“.

„Není to ale tak, že si od Turecka chceme koupit zablokování trasy těm, co se do Evropy chtějí dostat,“ řekl Asselborn.

„Na jedné straně je to o poskytnutí podpory a na druhé straně o vyhnutí se anarchii, kterou vidíme na hranicích, kam žadatelé o azyl přichází,“ řekl.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]