Senzací nové televizní sezóny v Norsku bude zřejmě seriál „Okupování“. Jeho autoři věnovali na projekt 9,6 milionů euro. Film se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy území skandinávské země obsazuje Rusko. Televizní kanál TV2, který bude vysílat seriál, už odvysílal reklamní klip. Video vypráví o tom, jak v Norsku přišla k moci radikální ekologická strana, která zastavila dobývání plynu a nafty. Na pozadí těchto událostí „špatní kluci", jejichž role patří ruské armádě, okupují Norsko a kontrolují místa nálezu uhlovodíku. Tento dvouminutový klip obsahuje doslova všechny fóbie a stereotypy, které se v průběhu dlouhých měsíců objevují v médiích evropských zemí, zvláště v Pobaltí a Skandinávii.


Rusko, což se zcela dalo očekávat, je představeno jako agresor, který v jakýkoliv moment může napadnout a obsadit evropský stát. Kromě toho, v seriálu se objevuje téma energetické krize v Evropě, která je opět jakoby vyprovokována jednáním „špatných kluků z Ruska".

Seriál Okupování je nejdražší projekt za celou histori norského televizního vysílání. Práva na vysílání filmu už dostala Velká Británie, probíhá jednání s Německem, Francií, Dánskem, Švédskem, Islandem, Belgií a Holandskem.

Autoři „Okupování" prohlásili, že scénář — to je fantastika. Ale každému, kdo se dívá na reklamní klip, je jasné, že v tomto případě je to výmysl provokativní. Této zvláštnosti filmu si všimli i na Velvyslanectví Ruska v Norsku.