Hollywoodští komedianti toho sice o Evropské unii moc neví, tímto jsou si ale jisti. Kdykoliv Hugh Jackman nebo George Clooney nebo kdokoliv, koho mají teď děti rády, slyší o EU, tak je to nejspíš v kontextu nějaké propagandistické snahy. Je to něco jako klimatická změna. Něco jako zachraňte migrantské uprchlíky. Něco jako ženská práva. Ale pravá povaha Evropské unie začne být brzy americkým politikům, filmařům a nevyhnutelně i občanům Spojených států bolestivě zjevná.


Ta expanzionistická nedemokratická Evropská komise teď ze sebe totiž udělal nového super zlosyna Hollywoodu, když zpochybňuje právo studií a jejich distributorů stanovovat různé ceny mezi různými zeměmi Evropy, jak uvádí Hollywood Reporter.

23. července poslala Evropská komise – výkonná moc Evropské unie – protitrustovou stížnosti na šest hlavních US filmových studií stejně jako na Sky UK a dost možná zahájí palbu salvami proti Hollywoodu.

EU tvrdí, že licenční dohody Sky s Disney, NBCUuniversal, Paramount, Sony, 20th Century Fox a Waren Bros., které omezují přístup k jejich filmům mimo Británii a Irsko porušují zákony zaručující svobodný obchod mezi 28 zeměmi EU. „Spotřebitelé se chtějí dívat na placené televizní kanály podle své volby bez ohledu na to, kde v EU žijí nebo cestují,“ řekla v prohlášení protimonopolní šéfka EU Margrethe Vetager

Já jsem spotřebitel a já nepotřebuji Margarethe Vestage ani žádného poslance strany „Radikální levice“ z dánského parlamentu, aby za mě vyjednával. Já ji k tomu nejmenoval a určitě jsem ji nevolil. A odmítám dát své svolení někomu, kdo se nazýval „předsedkyní správní rady“ a jehož největším úspěchem bylo ředitelování ve vládou vlastněné rybářské společnosti v Grónsku, aby za mě vyjednával.

Nicméně Vestager má v úmyslu jít za filmovými studii s celým finančním arzenálem evropských daňových poplatníků za sebou.

A opravdu to, že trvá na homogenitě filmů napříč Evropou, by mohlo ta studia stát miliardy. Myslím doslova miliardy.

Kromě otevřených pokut, jaké může EU uvalit na společnosti jako Disney, Sony, Fox a Warner Bros za neuposlechnutí, jsou tu jasné důsledky pro copyright. Je tomu tak, že takříkajíc požadujete, aby všech 28 členských zemí Evropské unie „sdílelo“ právo na distribuci filmu, takže by je tím v podstatě odřízli od celé možnosti prodávat to do více než jedné země.

„Je to tak, že si to koupí jeden a 27 to dostane zadarmo,“ uvádí Hollywood Reporter s citací Alfreda Holighause z německé filmové skupiny SPIO, který řekl, že zákony EU o ochraně konkurence,“ nelze harmonizovat, aniž by se zničil copyright.

Sanford C. Bernstein, analytik od Claudio Aspesi, věří, že když padne teritorialita, tak studia utrpí ohromné ztráty, protože ne moc kupujících si bude moci dovolit koupit práva pro celý kontinent; a navíc „místní konkurence znamená vyšší výnosy.“

Ale abychom byli k Evropské komisi spravedliví, vypadá to, že Sky se nějak vyhádal z monopolu ve Spojeném království a v Irsku – což je záležitost, v níž bych radši viděl britskou vládu, ne nějakou náhodně vybranou ženu z Dánska, co se pokouší ze sebe dělat Maria Montiho – s nímž se musí jednat. CNN o tom referuje jako:

Podle regulátorů má každé ze šesti filmových studií dohodu se Sky, která od Sky požaduje, aby blokovala přístup k filmům ve svých on-line nebo satelitních službách pro spotřebitele mimo UK. Ukazuje se, že studia požadují, aby se bránilo dalším vysílajícím, aby si zaplatili TV služby dostupné v UK a v Irsku, a dávají tak Sky „exkluzivitu pro toto teritorium.“

Máme tedy problém. Máme ale také velice evropské řešení a to je dnes těžko kdy dobrá odpověď. Když se dá Disney 7 miliard $ pokuty, tak se toho nedosáhne moc kromě naštvání spotřebitelů a akcionářů, kteří trpí, a napakování kapes euro-elitě.

Samozřejmě, že dominance Sky nad Británií a Irskem je skutečný problém, proti kterému by orgány na ochranu konkurence a jeho konkurenti měli bojovat, místo aby se plnily kapsy liberálních hollywoodských komediantů. Ale musím vám říci, že bych si představoval lepší bandu, co by to měla udělat, když to opravdu udělat budeme muset. A nemohu se dočkat, až uvidím příští hollywoodský trhák – film, v němž se bude zlosyn (či zlodcerka) točit na židli, hladit migrantskou kočku sedící na klíně s vlajkou EU upevněnou na klopě a bude říkat: „Ach, generický Americký hrdino. Teď už něco čekám jen od EU…“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com