Solární pohon byl oficiálně překonán. Tato inovativní lampa zkonstruovaná SALt (Sustainable Alternative Lighting – trvale udržitelné alternativní osvětlení) tj. společností sídlící na Filipínách, poskytuje doslova hodiny světla a to z jediné sklenice vody a dvou lžic soli.  Tato lampa má potenciál osvětlit miliony domovů v oblastech, kde rodiny pořád ještě přežívají bez elektřiny. Tito inovátoři říkají:


[quote align="center" color="#999999"]

„Uvnitř této lampy nejsou žádné materiály a součásti, které by mohly způsobit požár. Takže jedna starost rodinám, které spoléhají na petrolejové lampy jako na hlavní zdroj osvětlení, ubyde.“ [/quote]

Inženýr Lipa Aisa Mijena z univerzity De La Salle tuto lampu zkonstruoval, aby fungovala na principu „galvanického článku“ a vytvářela elektřinu chemickou reakcí mezi slanou vodou a elektrodami uvnitř lampy.

Tento inovativní vynález poskytne světlo na celou noc až na jeden rok, než se budou muset vyměnit elektrody.

Jak uvádí Weburbanist, tak tato lampa může být rovněž spolehlivým zdrojem světla v ostrovních zemích, kde jsou běžné přírodní katastrofy jako tajfuny a povodně. Je schopná fungovat na slané oceánské vodě, takže tento vynález nejspíš zachrání pohodu i těm, co žijí bez přístupu k osvětlení.

Jak je vyobrazeno na tabuli napravo, umožní tento model připravovaný k výrobě také nabíjení mobilních telefonů. A zase se taková lampa může při přírodní katastrofě hodit.

Protože v oblastech stižených chudobou je pořád ještě mnoho domácností bez přístupu k elektřině, tak jsou takovéto lampy zkonstruované spíše k tomu, aby se nasazovaly přes neziskové organizace, než aby se komerčně prodávaly.

Tato lampa není zatím ještě na trhu (zčásti protože pro SALt nebyla ještě stanovena cena), ale výrobci slibují, že cenu udrží jako dostupnou a brzy oznámí, že už je k dostání.

„Už probíhá proces masové výroby,“ oznámila SALt v úterý.

Zdroj: ta.com