Prominentní vůdce ukrajinských ozbrojených pravicových nacionalistů vyzývá ke „křížové výpravě" proti Rusku. Protiruská mobilizace na Ukrajině získává novou, nebezpečnou dynamiku, uvádí německý tisk. Ukrajinští nacionalisté používají stále agresivnější rétoriku, a to jak ve vztahu k Rusku, tak i vůči kyjevským orgánům, píše německé vydání Deutsche Wirtschafts Nachrichten.


Pravicové dobrovolnické milice se na Ukrajině těší vysoké autoritě mezi obyvatelstvem. Podporují ukrajinskou armádu v boji proti rebelům na východě země. I vůdce milicí Dmitrij Korčinskij je dost populární mezi Ukrajinci. „Chci vést křížové výpravy proti Rusku. Naším cílem není jen vyhnání okupantů, ale pomsta. Moskva musí hořet," řekl Korčinskij. Korčinsky, bývalý vůdce ultranacionalistické strany a oddaný ortodoxní křesťan chce vytvořit „křesťanské hnutí Taliban", píše Reuters. Jeho milice se nazývá Svatá Marie.

Jejich cílem je vyhnat vše ruské z východní Ukrajiny a z Krymského poloostrova. Většina členů zhruba 40 dobrovolnických praporů byla složena z bývalých majdanských aktivistů, kteří se podíleli na svržení vlády Janukovyče. Serži Melnyčuk, který velel praporu Aidar na východní Ukrajině a je členem parlamentu v Kyjevě, říká, že rekrutoval lidi 18-62 ve věku. K dispozici jsou všechny sociální skupiny, reprezentované od „bezdomovců až po důchodce," řekl Melnyčuk. Zbožní Křesťané jsou obviněni zastupitelstvím v Kyjevě z loupeží, zakládání nelegálních formací a dalších trestných činů. Amnesty International obvinila dobrovolnickou milici Aidar z „válečných zločinů".

Přičemž nacionalisté představují přímou hrozbu pro ukrajinskou vládu, píše deník. Generální prokuratura je obviňuje z rabování, vytváření nelegálních útvarů a jiných trestných činů. Není to tak dávno, bylo možné sledovat otevřené střety mezi policií a ozbrojenci na Ukrajině – příkladem byla střelba mezi členy Pravého sektoru a ukrajinskou policií v Mukačevu.

Německé vydání připomíná, že militanti požadují rezignaci prezidenta Petro Porošenka a požadují zavedení stanného práva. Současný prezident Ukrajiny je nacionalisty obviněn z trestného činu za schválení zákona o decentralizaci na Ukrajině (a možnost zvláštního statutu Donbasu – pozn. red).

Zdroj: pz.cz, dw.de