Když přijde na věc ohledně držení si obecné veřejnosti na očích, tak americká vláda věří, že musíš být buď veliký, nebo jít domů, a tak se rozhodla, že bude veliká. Jak referoval News.com.au z Austrálie, malá soukromá společnost vyvinula dohledový systém Orwellovských proporcí, který Velkého bratra zvětšil na steroidech. Asi 18 mil (29 km) nad vybraným městem se mimo dohled těch tisíců lidí tam dole vznáší vzducholoď, neustále krouží, přičemž pořád dohlíží na metropolitní oblast pod sebou.


Takovýto letoun každou sekundu udělá snímek celého města a všech věcí, které se vyskytnou v poloměru o ploše 40 čtverečních mil (103 km2).

Snímky se pak vysílají do řídícího střediska, kde technici vytváří to, co v podstatě odpovídá Google mapě všeho, co se tam v daném okamžiku vyskytne.

News.com.au dále referuje: Dojde-li ke zločinu, tak týmy analytiků prostě tu scenérii přetočí zpět do času incidentu a identifikují zúčastněné. Od toho okamžiku mohou sledovat cíl překlikáváním obrázků až do současného okamžiku a přesně jej lokalizovat.

Tento dohled je deklarován jako, že jde o prevenci a stíhání zločinů – a zatím byl použit jen v málo městech, ovšem tento Trvalý dohledový systém (Presistent Surveillance System – PSS) je konstruován, aby právě toto dělal.

V době, kdy byl použit na půdě USA, tak tento nástroj umožnil úřadům, vyřešit zločiny během minut.

Samozřejmě, že důsledky pro soukromí – nebo lépe řečeno nedostatek soukromí – jsou nesmírné, jelikož toto zařízení lze instalovat i na paluby letadel.

News.com.au referuje, že koncept této konstrukce se zrodil po pár pivech, jak uvádí zakladatel PPS Ross McNutt, který nakreslil úvodní plánky na rub ubrousku.

„Ten systém jsme k dosažení základních schopností vyvinuli rychle za asi 18 měsíců. Od té doby jsme trávili posledních osm let jeho dolaďováním, snižováním nákladnosti a zvyšováním efektivnosti,“ řekl News.com.au.

Dodal, že jeho koncept byl střižen na míru americkým silám bojujícím v Iráku, s nimiž to v roce 2004 nevypadalo dobře.

„Improvizovaná výbušná zařízení (IED) zabíjela spousty vojáků a náš velitel nás požádal, abychom se podívali, jak bychom s tím mohli pomoci,“ řekl.

V té době McNutt učil na Technologickém institutu Letectva. On a další toužili pomoci americkým vojákům, kteří v té době bojovali proti vzbouřenecké taktice využívané vojáky loajálními k Saddámu Husseinovi.

„Dopracovali jsme se k myšlence, která by nám umožnila ty bombové útočníky zpětně vystopovat až do místa, odkud přišli, takže bychom pak mohli reagovat na místo zdroje bomb,“ řekl.

Marketingové video tohoto zařízení ukazuje, že uživatelé mohou opravdu zpětně odsledovat vozidla a cestující, odkud přišli. Nakonec se tato technologie už od počátku svého vývoje ukázala být výjimečně účinná k chytání a neutralizaci těch, kdo rozmisťovali IED, a US Letectvo utratilo 1 miliardu $ k jeho zlepšení a pokroku.

Ač určitě existují obavy o soukromí, tak McNutt říká, že samotná ekonomika tohoto systému postačuje k tomu, aby ospravedlnila jeho používání nad americkými městy.

News.com.au referuje: Podle Národního institutu spravedlnosti bylo v Dayton Ohio ohlášeno 27 000 zločinů ročně, 70 až 80 denně a téměř 10 000 vážných zločinů jako jsou znásilnění, vraždy a přepadení, což vychází na částku 3400 US$ ročně na osobu.

„PSS věří, že přispěje k snížení kriminality v Daytonu o 20 až 30 procent,“ řekl McNutt s dodatkem, že by to ročně obnášelo úsporu mezi 96 miliony $ až 144 miliony $.

To je zjevně cena za Čtvrtý ústavní dodatek. „Vyvinuli jsme celou škálu politik a procedur na ochranu soukromí, které lidem soukromí ochrání. Navíc jsme určili, že v tomto systému je na jednu osobu vymezený jen jeden pixel, což nám umožňuje osoby pouze sotva vidět a sledovat je k vozům,“ tvrdí McNutt.

„Podporujeme pouze vyšetřování ohlášených zločinů a probíhající kriminální vyšetřování.“

Vzhledem k nedávnému zneužívání NSA a touze Obamovy administrativy všechny Američany pořád špehovat tomu miliony Američanů ale prostě nevěří.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: wt.com