Italský komik, co se stal politickým aktivistou, a dlouhodobý kritik zkázonosné oddanosti Evropy ke zbídačování Beppe Grillo spustil to, co jeden mediální kanál nazval útokem „zplna hrdla“ proti společné měně, když říká, že jeho země by měla odvrhnout tu „antidemokratickou svěrací kazajku“ znárodněním svých bank a zaujetím pevnějšího postoje proti požadavkům zájmů finanční elity. Grillo, o kterém Guardian říká, že „když v roce 2009 spustil svoje Hnutí pěti hvězd zaměřené proti establišmentu, tak transformoval italskou politiku,“ apeloval na Itálii, aby opustila Euro, aby se tak ochránila proti hrozbě bankrotu a Německem uvaleného zbídačování.


Grillo v komentářích napsaných na svůj blog kritizoval řeckého ministerského předsedu Alexise Tsiprase, když porovnával chování Německa během nedávných vyjednávání o vykoupení z dluhů s „výslovným nacismem.“ Řekl, že Itálie by se měla s propuknutím Řecké krize připravit využít svého ohromujícího dluhu jako zbraně proti zahraničním věřitelům.

Guardian to vysvětluje:

Grillo řekl, že Itálie musí využít svého ohromného 2 bilionového € dluhu jako páky proti Německu s poukazem na to, že potenciální globální škoda napáchaná bankrotem Itálie by Německo odradila od „vměšování“ se do „legitimních práv“ Itálie převést svůj dluh do jiné měny.

„Bylo by těžké hájit zájmy řeckého lidu horším způsobem, než to udělal Tsipras,“ napsal Grillo. „Jeho odmítnutí opustit euro bylo jeho rozsudkem smrti. Byl přesvědčen, že může rozvést ten sňatek mezi eurem a zbídačováním, ale skončil tím, že svou zemi uvrhl do německých rukou jako vazala.“

Grillo tento týden jinde v interview s Financial Times o tzv. Trojce řekl: „Je nezajímá, že uvrhnou desítky milionů lidí do hladu, aby vyrovnali účty, to je vedlejší škoda. Svěřili jsme své životy lidem, kteří o životě nic neví.“

V reakci na Grillovy komentáře řekl Vincenzo Scarpetta z Otevřené Evropy deníku Guardian a portugalskému hospodářskému deníku Jornal de Negócios: „Dohoda o Řecku a průběh vyjednávání v Itálii pomohly stranám proti euru obhájit tvrzení, že euro je nemožné reformovat zevnitř.“

Grillo se na své blogu také široce pustil do US obchodní agendy s tvrzením, že Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) „by z Evropy udělalo poddaného US stejným způsobem, jakým se Evropa už stala poddaným Německa,“ uvádí Guardian.

Jak referuje Financial Times Hnutí pěti hvězd „od března v průzkumech neustále sílí,“ a v současnosti se těší podpoře téměř 25 procent italských voličů.

Poznámka: V Europarlamentu tvoří Hnutí pěti hvězd společnou frakci Svobody a demokracie s šesti dalšími stranami, mezi nimiž dominuje britská UKIP, jejíž vůdce Nigel Farage je hlavou této frakce, a do které patří i naši Svobodní zastoupení v Europarlamentu svým předsedou Petrem Machem.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca