Známý americký filozof a profesor Massachusettského technologického institutu Noam Chomsky se svěřil se svým vnímáním současných procesů ve světě médií v informační konfrontaci. V rozhovoru o moderních procesech operuje profesor výrazy jako mediotizace a informační války.  Mediotizací se rozumí proces přenesení politického života a činností do světa médií, jehož zvláštností je rychlost a celosvětové rozšíření.


„Média se chovají tak, jak se to očekává od společenství podobného měřítka," říká Chomsky. „Mají produkt s názvem „publikum". A ten vyhazují na trh zadavatelům reklamy. Vedoucí masmédia, taková jako New York Times nebo Washington Post, která udávají program dne, se zaměřují na privilegovaný segment obyvatel, tzn. na klíčové osoby, vedoucí sektor, jež přijímá rozhodnutí, na mediálně známé osoby ve světě kultury atd. Je to obrovský a výnosný obchod prodeje privilegovaného publika ostatním podnikům."

Vedoucí masmédia jsou média celonárodního a globálního rázu, která se potýkají s vnitřními rozpory, tvrdí Chomsky. „Z jedné strany je realita taková, že mají ovlivňovat myšlení. Z druhé strany jsou však povinna předkládat vlivným lidem, jež rozhodují, obraz světa, který je blízky reálnému. A tyto dva úkoly si vzájemně protiřečí," říká expert.

Cílem čtvrté moci zůstanou i nadále staré principy — rozdělej a panuj. „Takový je celkový vztah intelektuálů," říká Chomsky. „Uměle rozdělovat lidi, oddělovat je přitom od sebe a dělat to tak, aby nerušili intelektuály na politické aréně, přičemž je přeměňovat v izolované spotřební jednotky, poslušné, mající správný názor, který nevadí intelektuálům. Lidé křičí: Hurá! a podporují vládu. A právě to je program dne. S radostí vám o tom budou vyprávět. Utrácí za to obrovské množství peněz. Jestli se z televize s 500 kanály stává něco podobného, je to ještě jeden způsob nátlaku."

Podle slov Chomského jsou informační technologie samy o sobě věcí neutrální. „Není důležité, jestli je používáte, abyste lidi nutili nebo je osvobozovali, či je dělali nezávislými," říká Chomsky. „Všechny komunikační technologie, tzn. tisk, rádio, televize, internet, mají násilný i osvobozující potenciál. Vše záleží na tom, v jakých rukách se nacházejí. Jestliže se kontrola a řízení médií realizují demokratickou cestou, je možné odrážet společenské zájmy a sloužit jim. Jestliže jsou to však privatizovaná média, která se nacházejí pod tyranií soukromé osoby nebo totalitního státu, který není zodpovědný před veřejností, kterou nepodporuje, a vlastně jí spíš brání v účasti, pak je to něco úplně jiného. Všechno záleží na tom, jak je vše uspořádáno."

„Dnes je to válka o internet a o vícekanálový televizní systém," uzavírá Chomsky.

Zdroj: sputniknews.com