Američtí piloti, kteří 4. července vzlétli, aby sledovali ruské bombardéry u pobřeží Spojených států, dostali v rádiu blahopřejnou zprávu. Armáda však pozdrav vyhodnotila jako skrytou hrozbu. Pilot jednoho ze dvou ruských bombardérů Tu-95, které se dostaly do blízkosti pobřeží Kalifornie 4. července v Den nezávislosti, poslal blahopřejnou zprávu, jejíž obsah vyhodnotila americká armáda jako skrytou hrozbu, píše The Washington Free Beacon s citací zdrojů v armádě a regionálním americkém velitelství.


Podle deníku vyslala americká strana dvě stíhačky F-15, aby zkřížily let ruských letadel, které se dostaly na vzdálenost 40 mil k pobřeží Kalifornie.

V obdržené zprávě na tísňovém kmitočtu ruský letec řekl: „Dobré ráno, američtí piloti. Jsme tady, abychom vám poblahopřáli k svátku!". Jak deník uvedl, zástupci amerického ministerstva obrany interpretovali tuto zprávu jako „sarkastickou".

Americký tisk připomněl, že je to podruhé, kdy ruská vojenská letadla provokativně letěla u pobřeží Kalifornie na americký svátek. Naposledy to bylo 4. července 2012. Američané považují lety bombardérů za nebezpečné a destabilizující, a ačkoliv se jedná o již dost staré stroje, mohou nést na palubě jaderné zbraně. Na druhé straně však The Washington Free Beacon stručně připomíná, že i americká vojenská letadla ráda pro změnu létají u ruských hranic.

Zdroj: pz.cz