Pokud je někdo v podezření, že vyloupil banku, policie ho vyslechne a buď ho obviní, nebo propustí. Pokud podezřelý o spáchání kriminálního činu lhal a později se na to přijde, je obviněn ze zločinu, ale nikoliv z toho, že lhal policii, protože v takovémto případě je lhaní legitimní obranou. Dennis Hastert, bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Spojených států, byl obviněn ze dvou zločinů: ze „strukturování“ výběrů ze svého bankovního účtu tak, aby se vyhnul povinnosti nahlašovat částky nad 10 000 dolarů, a z toho, že FBI lhal ohledně důvodů, proč peníze vybíral. Kdyby lhal o „strukturování“ výběrů jako takovém, nemohl by být obviněn ze lži.


Místo toho byl obviněn ze lži o tom, na co používá své vlastní peníze. Údajně někomu platil, aby ututlal nevhodné chování v minulosti, ale platby samotné ilegální nebyly.

Americká justice případ záměrně prezentovala tak, aby kolem Hasterta vyvolala skandál. Nebyly předloženy žádné věrohodné důkazy, že by toto nevhodné chování spočívalo v něčem jiném než v dobrovolném sexuálním styku dvou osob. Nepadla žádná zmínka o věku nebo pohlaví druhé osoby, ačkoliv je samozřejmě možné, že šlo o nezletilého studenta střední školy, kde Hastert před mnoha lety učil, v kterémžto případě by šlo o nelegální činnost. Ani to by však nebyl federální zločin, jímž by se měla zabývat FBI.

Americká média státnímu aparátu ochotně napomáhají v tomto atentátu na Hastertovu osobnost. Titulky a úvodní komentáře ve zprávách v nepřehlédnutelných náznacích mluví o jakémsi skandálu se sexuálním zneužíváním a až později zmiňují skutečnou podstatu dvou obvinění.

Je obtížné o tomto tématu psát a nepůsobit jako někdo, kdo toleruje sexuální přestupky učitelů. Nicméně jakožto dospělí lidé bychom měli vidět širší souvislosti a uvědomit si, že skutečný problém spočívá v narůstajícím vládním vměšování do našich finančních záležitostí.

Erik Best

    [quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz

[/quote]

  • Další články autora jsou k dispozici  ZDE.

Pro bezplatný odběr Final Wordu v češtině emailem vyplňte prosím svoji adresu ZDE .