Vzpomeňte si na Super SIV, také známý jako Master likvidity Enhancement Conduit nebo MLEC? To byl v USA plán v r. 2007 – vytvořit toxické úložiště, kam by banky nacpaly všechny své špatné dluhy a mohly by okamžitě opravit své rozvahy. To neprošlo, takže Federální rezervní systém, ministerstvo financí a Federální pojištění vkladů Corp. přišlo během krize v roce 2008 s řadou programů k nákupu, zárukám nebo ohrazení stovek miliard dolarů ve špatných bankovních dluzích. Tato snaha byla dále posílena o 13,000,000,000,000 dolarů v tajných, super levné půjčkách (13 bilionů $) Wall Streetu a zahraničním bankám ze strany Federálního rezervního systému.



Šanghajská socha býka na nábřeží Bund (vlevo); socha býka na Dolním Manhattanu (vpravo).

Toto produkovalo přeměnu na Wall Street, obchodování s Citigroup za 99 centů za akcii během paniky, Lehman Brothers a Bear Stearns se zhroutila, AIG, Fannie Mae a Freddie Mac oddělení vlády, a „manželství“ Merrill Lynch, Washington Mutual a Wachovia „bylo odstřeleno“.

Čína měla stejně problematickou představu o tom, jak se vypořádat se špatnými dluhy bank v roce 1999 a otisky prstů největších bank Wall Streetu jsou dnes na celém tomto plánu. Vzhledem k tomu, jak Wall Street řešil své vlastní záležitosti až do havárie roku 2008, by nemělo dnes jeho vměšování do špatné situace s některými úvěry v Číně nikoho uklidnit.

Již v roce 1999 Čína ustavila čtyři společnosti asset-managementu (známého jako AMC), aby držely nesplácené úvěry ze čtyř největších bank v Číně. Stát převzal většinový podíl v každé z nich. Čtyři společnosti AMC dohlížely na 229 miliard $ v nesplácených úvěrech, účinně dělaly "špatnou část banky" jejich příbuzné banky. China Cinda Asset Management převzala špatné dluhy China Construction Bank; Čína Huarong převzal špatné dluhy z průmyslové a obchodní Bank of China; China Great Wall Asset Management Corp. pracoval pro zemědělskou Bank of China a China Orient Asset Management Corp. pracoval pro Bank of China. Vláda dala každému nouzové správcovské společnosti 10 miliard juanů kapitálu a desetileté období disponování aktivy.

V roce 2013, Čína Cinda vyšla první z AMC na burzu, výpisem IPO na burze v Hong Kongu. Zde je popis, jak Goldman Sachs, pojišťovatel dohody, vysvětluje nabídku na svých webových stránkách:

"Goldman Sachs hrál ústřední roli při zavádění čínské společnosti na mezinárodních akciových kapitálových trzích. V roce 2013 jsme pomohli devíti v Číně založeným společnostem navýšit kapitál na 8,8 bilionů prostřednictvím IPO na hongkongské burze. Firma byla společný globální koordinátorem, sponzorem a manažerem pro čínskou Cinda Asset Management společnosti s 2,8 miliardami dolarů IPO, která se stala první čínskou nouzovou správcovskou společností, která šla na burzu. Nabídka vyvolala vysokou poptávku v Hong Kongu – hodnota akcií se zvýšila o 26 procent za první den obchodování, je to nejlepší debut mezi Hong Kongskými finančními institucemi IPO od roku 2004."

Překlad: P. Rejf

Zdroj:  globalresearch.ca