Ve vzácném souběhu řeckého a německého hlediska řekl v noci BBC bývalý řecký ministr financí Yanis Varoufakis, že „ekonomické reformy uvalené na jeho zemi věřiteli před rozhovory o ohromném výkupu z dluhů „selžou“. Spolu s tím dnes i nejproslulejší německý euroskeptik Hans-Werner Sinn varoval v interview s novinami „Passauer Neue Presse“, že jakákoliv nová pomoc bude „naprosto postrádat smysl“ a nikdy se nevrátí.“ Během toho, co bylo prakticky soutěží o to, kdo najde tvrdší termín k popisu řeckého vykoupení, řekl Varoufakis, že Řecko bylo podrobeno programu, který „vejde do historie jako největší katastrofa makroekonomického managementu všech dob.“


Jak bylo včera ohlášeno, německý parlament schválil zahájení jednání o třetím řeckém vykoupení za 86 miliard €, kdy se bude urychleně hlasovat o překlenovací půjčce Řecku, aby tato nesolventní země měla nějaké peníze ke splacení pondělní dluhové splátky ECB stejně jako ke splacení zhruba 2 miliard € Řeckem nesplacených MMF. Za povšimnutí stojí skok v hlasování německých poslanců, kterých v únoru k prodloužení řeckého vykoupení hlasovalo „ne“ 119 na jen 32.

Varoufakis v tomto zatracujícím hodnocení řekl Marku Lobelovi z BBC: „Tento program zkrachuje, ať se do jeho realizace pustí kdokoliv.“

Když se ho ptal, jak dlouho to potrvá, tak odpověděl: „Už teď selhal.“

Rovněž řekl, že řecký ministerský předseda Alexis Tsipras, který přiznal, že na toto vykoupení nevěří, neměl moc na vybranou kromě podepsání. „Dostali jsme na vybranou mezi popravou a kapitulací. A on se rozhodl, že nejzazší strategií je kapitulace.“

Což je shodou okolností ‚největší Varoufakisovou chybou‘: jeho strategie byla správná a jeho kalkulace přesné v tom, že pro Evropu bude Grexit daleko dražší než udržet Řecko v Euru, avšak Evropa si zrovna tak správně uvědomila, že Řecko nemá pro svůj bankovní systém žádný Plán B, jelikož Řecko nikdy nepřipravovalo ani plán na paralelní měnu ani na získání movitých půjčovatelů, které by zbankrotované Řecko potřebovalo – jasně z Číny nebo z Ruska – aby jim poskytli překlenovací financování k ukončení rozháraného vztahu s Evropou.

Řecko pochopitelně nechtělo tlačit hranici pro Grexit příliš daleko ze zjevného důvodu – všechno to bylo součástí „hry, kdo za to může“ – avšak teď už to bylo samotné Německo, kdo otevřel Pandořinu skříňku, s níž se k tomu přiblížili, když nadnesli možnost dočasného Grexitu, takže Řecko by se určitě příště mělo připravit na nejhorší případ, až bude muset do 6-9 měsíců znovu přehrát celou tu tragédii s výkupem a možná i dříve.

Nic z toho ale už nebude Varoufakisův problém – spíše doufáme, že z Yanisových chyb se poučí jeho nástupce. A když mluvíme o jeho nástupcích, Tsipras dnes oznámil přeskupení vlády, když vyhodil několik ministrů, kteří tento týden v parlamentu hlasovali proti reformě. Rozhodl se ale nepřijmout jako jejich náhrady technokraty, nebo opoziční politiky.

V důsledku toho to teď vypadá, že Tsipras bude předsedat ministrům, kteří stejně jako on sám, budou chovat o reformním programu vážné pochybnosti. Kvůli čemuž opravdu doufáme, že připravují realizaci toho chybějícího Plánu B, až pro to příště nadejde čas.

Nakonec v tom, co je teď asi nejlepší vtip o Řecku, hlásí AFP, že „zdrchaný řecký ministerský předseda Alexis Tsipras špatné jí a spí a jen zřídka se mu daří vidět se s rodinou, jak řekla v sobotu jeho matka.“

„Alexis v poslední době nejí a nespí, ale nemá na vybranou – má závazek k lidem, kteří do něj vložili důvěru,“ řekla Aristi Tsipras, 73, týdeníku Parapolitika.

„Už ho skoro nevídám. Odchází z letiště přímo do parlamentu. Nemá čas vidět se s dětmi tak, jak by se mohl vidět i se mnou?“ řekla Aristi Tsipras.

„Když spolu mluvíme, říkám mu, aby udělal to nejlepší pro zemi a dával na sebe pozor. On mi říká, neměj starost, všechno bude dobré,“ řekla.

Bohužel, nebude, ale teprve se ukáže, že nejen premiér už nebude moci „jíst nebo spát“, nýbrž ani celá řecká země.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com