Simpsonovi měli jako vždy pravdu: Evropa dá Řecko na eBay. Použijeme-li provokativních a dramatických formulací o řeckém „vypršení lhůty“ vytažených ze závěrečných formulací konceptu ze schůzí ministrů financí a summitu, tak nejvíce ponižujících aspektem té poslední předstírané a prodloužené „dohody“ je pro Řecký lid návrat mise MMF zastupující Trojku do Atén (takže můžeme opět Trojku nazvat součástí řecké kapitulace) a vydání řeckých aktiv za 50 miliard € do fondu likvidity.


Řečený založený fond nebude sídlit v Lucemburku, jak se původně předjímalo, ale Evropa bude mít během celého toho procesu i tak kontrolu a právo prvotního odmítnutí nad tím, co je technicky řeckým majetkem, v němž Atény Bruselu vydají 25% řeckého HDP (spolu se svou suverenitou).

A jaká jsou to aktiva? Pro odpověď si musíme jít do komandantových povelů Jeroena Dijsselbloema, který předestřel zádrže majetku pro navrženou řeckou privatizaci, která rozprodá následující: „Ještě to bude nezávislý fond o hodnotě 50 miliard €, což by mohla být letiště, letadla, infrastruktury a téměř určitě banky.“

Bloomberg cituje presidenta ministrů financí Eurogrupy:

[quote align="center" color="#999999"]

Ty se do toho vloží s cílem jejich privatizace během následujících let, ale na to si ještě vezmeme nějaký čas.

Doufáme, že potom to dá 50 miliard €, vyjasní se to ale ještě později.

Nejdříve se budou muset refinancovat banky z pomocného programu, ale potom to beru tak, že už budou vydělávat peníze a my je budeme moci prodat.

Cílem těchto postupů bude snížit řecký národní dluh.[/quote]

Jinými slovy, Řecko se stane předmětem postupného likvidačního rozprodeje k vyplacení věřitelů. Ještě jinými slovy, postup Třetího řeckého vykoupení nejenže dosáhne až k Řeckému lidu, nýbrž Řecko samo se bude muset po kouskách rozprodat k ukojení potřeb financování věřitelů.

Dijsselbloem to uzavírá: „Je to dobré pro Řecko, ale dobré i pro nás. Nakonec jsme to my, od koho si ty peníze půjčili.“

I když nebylo úplně přesně jasné, proč by to mělo být dobře i pro Řecko.

A tak pro všechny ty, co jsou na to zvědaví, je tu něco z těch „aktiv“, které už jsou nebo brzy budou na eBay.

 

Je tu jen námitka: až bude Řecko bankrotovat znova (ne jestli bude) a nastane čas na sbírku evropských zabezpečených půjček nouzového financování (a to Třetí vykoupení není ničím jiným), tak jaká bude záruka, protože ani francouzští socialisté už nebudou moci tlačit na čtvrté vykoupení, takže hodně štěstí, až si budou chtít vzít zpět Egejské ostrovy nebo trajektový terminál na Santorini.

Pro ty, kterým to přivodilo deja vu, tak ten „plán“ na privatizaci za 50 miliard € není nic nového: poprvé jej navrhl v roce 2011 MMF. A tohle se dělo potom:

Graf projekcí každoroční privatizace (nahoře) v porovnání s pozdějšími skutečnostmi a předpoklady

Co řekne MMF o těchto nových návrzích na privatizaci? „Nic realistického.“

Což by mohlo být problémem řeckých bank, jelikož dohoda ze summitu předjímá, že polovina „postupu“ privatizace se bude týkat rekapitalizace insolventních řeckých bank. Postupu, který bude podle projekcí MMF obnášet asi 2 miliardy € do roku 2018!

A to je problém, protože tímto se nepřímo přiznalo, že řecký finanční sektor v podstatě nikdy nedostane potřebné peníze, aby mohl zůstat stabilní, a jakékoliv zvýšení pomoci s likviditou ELA od ECB okamžitě využijí řečtí střadatelé, aby si vytáhli tolik peněz, kolik to jen jde, čekající až příští týden Mario Draghi přijde se štědrou finanční dávkou, takže v Řecku jak kapitálová kontrola, tak bankovní panika zůstávají setrvalým stavem každodenního života.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  zerohedge.com