Nové bionické kontaktní čočky, které jsou zrovna ve vývoji, by mohly dát člověku až třikrát ostřejší zrak v jakémkoli věku. Tyto nové čočky byly vynalezeny Dr. Garthem Webbem, optometristou z Britské Kolumbie, jenž hledal cestu optimalizovat lidský zrak nehledě na věk člověka. Co je ještě zajímavější, pokud si čočky necháte chirurgicky zavést, nikdy už nedostanete šedý zákal, protože vaše vlastní čočka, které by se časem nevyhnutelně zhoršila, bude nahrazena novou.


Webb říká, že kdokoli nad 25 let je vhodným kandidátem, jelikož to je lidské oko již plně vyvinuté.

„Takové zlepšení zraku ještě svět neviděl, pokud teď máte problém vidět hodiny na 3m, s novými bionickými čočkami je uvidíte bez problémů i z 9 metrů.“

 

Rychlá a bezbolestná operace

Webb říká, že operace by neměla trvat déle než 8 minut, během kterých se pacientovi kompletně spraví zrak.

Celý projekt běží už 8 let a zatím stál 3 miliony $.

Mise Dr. Webba je poháněna jeho vlastní „obsesí“ osvobodit sám sebe a jemu podobných od nošení čoček a dioptrických brýlí již od 2. třídy.

„Mí hrdinové byli kovbojové a kovbojové nenosili brýle,“ svěřuje.

Jeho snahy byly konečně oceněny na konferenci 14 nejlepší oftalmologů v San Diegu. Chirurgové z celého světa byli nadšeni jeho nápadem.

„Myslím si, že tento vynález nás přinese blíže ke svatému grálu skvělého zraku ve všech vzdálenostích – na blízko i na dálku,“ řekl Dr. Vincent DeLuise, oční lékař, jenž vyučuje na Yale University.

 

Kdy konečně

Po provedení pokusu na zvířatech a slepém lidském oku by bionické čočky mohly být k dostání nejen v Kanadě do dvou let. Záleží na regulačních procesech v každé zemi.

Webb doufá, že jeho čočky odstraní laserovou operaci, která není stále tak efektivní, jak by mohla být. „Každý člověk by měl mít právo na perfektní zrak,” uzavírá.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: ce.com